Начало / Обучение / Борба с акара чрез унищожаване на търтеевото пило

Борба с акара чрез унищожаване на търтеевото пило

Настъпва неудържимо времето за бурно развитие на пчелните семейства , градеж на нови пити и … също толкова бурно развитие на акара Вароа ….Има прост и ефективен метод за справяне с него ! Макар че според някои този начин е нехуманен , нарушаващ целостта на пчелното семейство, лишаващ го от “така необходимите“ търтеи. Аз все пак ще споделя. Веднъж вече публикувах данни от наше изследване за опаразитеността на пчелните ни семейства и разпределението на акара в търтеевото и пчелното пило и пчелите , а именно:
0,39% в пчелното пило;
3,27% върху пчелите;
18,3% в търтеевото пило.
Тъй като процентите за някои звучат страшно непонятно и абстрактно , ще го илюстрирам по елементарен начин.
Ако в този период семейството е имало 50 000 пчели , това означава ,че е имало и 10 980 акара , разпределени така :
195 броя в пчелното пило;
1635 броя върху пчелите;
9150 броя в търтеевото пило.
Изрязвайки търтеевото пило премахваме/унищожаваме по-голяма част от акарите и в семейството ще останат 1830 броя. Ако предположим ,че те се разпределят по същия начин , това означава:
33 броя в пчелното пило;
273 броя върху пчелите;
1524 броя в търтеевото пило.
Изрязвайки за втори път търтеевото пило след 10-14 дни елиминираме акарите в него и в семейството ще останат 306 броя.
Стартирайки с опаразитеност 21,96% след двукратно изрязване на търтеево пило , опаразитеността пада на 0,61%.
Важно е да се отбележи , че това се постига без никакви химически и други средства , без вреда за пчелите , пилото и Майката и без влошаване качествата на пчелните продукти. Отворените търтееви килийки с все още “млечно“ пило служат като стимулатор за развитието на пчелното семейство / готова , естествена белтъчна храна/. Тъй като “търтеевото млечице“ се използва от собственото си семейство се ограничава разпространението на болести /визирам добавянето на “търтеево млечице“ към захарния сироп и подхранване на всички семейства/.
Изрязването на търтеевото пило способства още за :
- ограничаване броя на търтеите ;
- икономия на храна ;
- понижава вероятността от роене вследствие на пренаселеност;
- добива се пчелен восък с отлично качество;
- стимулира се семейството за отглеждане на ново пило.
И още нещо … МНОГО ВАЖНО !!! Описаният метод действа при условие , че освен пилото от СТРОИТЕЛНАТА рамка трябва да изрежете капачетата на търтеевото пило и на всички останали рамки, една по една! За да бъде работата ви улеснена е желателно рамките ви да бъдат добре изградени , без големи участъци търтеево пило . Това както знаете се постига чрез задоволяване инстинкта за градеж на търтееви килийки с поставяне на СТРОИТЕЛНА рамка , използване на качествени , правилно монтирани основи в добре обтелени рамки предотвратяващи провисване , поставени за градеж в благоприятен период .
Основният недостатък на този начин на действие е неговата голяма трудоемкост и необходимост от време ! Особено удачен е за малки пчелини. Мога да споделя , че ние го прилагаме върху 350 семейства !!!
Вероятно на някои няма да им хареса , но горещо препоръчвам – помислете , опитайте , направете си изводите !!!
Харесвам ·
Sonya Dimova

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^