Начало / Обучение / ВОСЪКООТДЕЛЯНЕ И ГРАДЕЖ НА ПИТИ -доц. к. с. н. Петър Ненчев

ВОСЪКООТДЕЛЯНЕ И ГРАДЕЖ НА ПИТИ -доц. к. с. н. Петър Ненчев

Восъкоотделянето и строежът на питите се намират в тясна зависимост от постъпването в кошера на пресен нектар и прашец. Ако няма паша пчелите не отделят восък.Наличието на запечатан мед в питите не оказва забележимо влияние върху восъкоотделянето. Коилкото по-обилен епритокът на нектар и прашец в кошера, толкова повече восък се отделя от пчелите.
Интензивността на пашата усилва храненето не само на пчелите събирачки, но и на младите пчели, работещи в кошера. При събирачките тази храна се използва за летяща дейност, а при младите води до натрупване на хранителни вещества и енергия, необходими за отделяне на восък и за вътрешногнездова работа. Установено е, че през активния сезон в нормално пчелно семейство се отглеждат около 150 000 пчели.Ако всички тези пчели живееха в условията на обилна паша, то за сезона семейството би произвело 7.5 кг восък. Това са потенциалните възможности на пчелното семейство за восъкоотделяне. Реално се получават по-малки добиви, защотопашата е слаба и непостоянна.
Колкото по-силно е семейството толкова повече восък се получава.При слабите семейства количеството на отделения восък е по-малко, градежът на питите е по-бавен, а качеството на изградените пити е по-лошо.Колкото повече пчели има в семейството, толкова по-изгодно е то за не само за получаване на повече мед, но и на повече восък. Най -добро восъкоотделяне и градеж има, когато майката на семейството не е ограничена в движението и работата си. При изолиране на майката в клетка восъкоотделянето силно намалява. Ако семейството осиротее, пчелите не отделят восък и не градят пити въпреки наличието на всички други благоприятни условия.
Опитно е установено, че за да се отдели 1 кг восък при достатъчно нектар и прашец, се изразходват 3.6кг мед. По време на пашата и на отглеждането на пило пчелите отделят восък независимо от това, дали той ще се оползотвори, или не. Пчелите не изразходват специално храна за восъкоотделяне, а главно за изхранване на пилото и за преработка на нектара в мед. Ето защо по време на медосбор трябва да се използва восъкоотделянето. В противен случай голяма част от восъка се губи(восъчните пластинки падат на дъното на кошера и пчелите ги изхвърлят навън).
Най-силно градят пчелите когато са лишени от пити. При частично нарушаване на целостта на гнездото пчелите го възстановяват бързо,колкото по-близо до пилото е нарушението. Особено активно се изграждат свободните пространства в горната най-топла част на гнездото. Поставянето на рамки с основи за градеж или строителни рамки не трябва да нарушава рязко компакността и температурния режим на гнездото. При умело съчетаване на тези условия се получават оптимални резултати.

ПЧЕЛАРСТВО брой 11 1992г

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^