Начало / Обучение / восъчни основи

восъчни основи

Какво получаваме със закупените основи?
Влияние на добавките във восъка при развитието на семействата.
Колеги от Германия дават собствен восък за изследване в тяхна лаборатория(у нас няма такава). Оказва се, че във собственият им восък се откриват 15 замърсители, като парафин, церазин, флуметрин, флувалинат, глифозати и половината от менделеевата таблица.
На практика производителите на основи с цел реализация на печалба, както и недобросъвестни пчелари добавят към восъка евтин парафин, церазин или други подобни нефтопродукти.
Кой от вас се е замислял, какво ни дава това?
Една моя мисъл, изказана още през 2007 год. вече има изследвания по въпроса. П-р Гагаш от Полуша опитно доказва, какво получаваме ползвайки се от основи с подобни добавки. Тук е момента да вметна, че питата се изгражда в порядъка на 75 % с восъка от основата, максимум 25 % се добавя восък от пчелите. Оказва се, че восъчната основа е най важната съставляваща в нашите семейства. Това е основата на бъдещият живот, там се отглеждат, люпят и живеят всички индивиди в пчелното семейство.
В.Н. Корж- Украйна, през 2012 год. отбелязва, че маса от 10 000 пчели, родени в светли пити ще е равна на 1 кг, в кафяви пити на 0.838 грама, а в тъмни само на 0.671 гр. Такова влошаване качеството на пчелите силно се отразява на медосбора на семействата. За да съберат еднакво количество мед ще трябват два пъти повече пчели, родили се в тъмно кафяви пити и пет пъти повече пчели, родили се в черни пити в сравнение с пчелите родили се в светли пити. Към всичко това на пчелите ще се наложи да вложат повече усилие за отглеждането на една и съща маса пчели. За да изхранят 1 кг пчели в светли пити, кърмачките изразходват 2.5 кг мед, в кафяви 2.9 кг мед, а в тъмни 3.7 кг.
Увеличението на разхода на мед в този случай е свързано с това, че се налага да кърмят по голямо количество, по- дребни пчели, съпоставено към 1 кг жива маса.
Творението Восъчна основа принадлежи на И. Меринг от Франкентал Германия, през далечната 1857 година. Неговата основа е била много груба, в нея са отсъствали основанията за стените на бъдещите килийки. През 1861 год. С. Вагнер, подобрил изкуствената основа на Меринг, добавяйки към неговата ниски стени за килийки.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^