Начало / Обучение / Градеж на рамки

Градеж на рамки

Градежа на нови рамки е една от главните ни задачи на пчелина. От това зависи добива на мед и восък. Основната част от работата трябва да бъде направена до началото на главната паша, по време на цъфтежа на глухарчето, жълтата акация и други пролетни медоноси. Ако по това време не се натоварят семействата и изграждането на рамки, то те ще забавят развитието си, ще се намали работната активност и семейството ще премине в роево състояние.
Пчелите изграждат доброкачествени рамки само при поставени качествени и хубави основи. Най добре е да се снабдят основите есента, през зимата те ще отстоят и няма да се разтягат в гнездата и да се бракуват. На такива основи, пчелите изграждат хубави рамки. От лоши основи, те дори в хубава паша, строят бавно рамките, изграждат на тях търтееви килийки, а по време на слаби паши дори ги изгризват.
Грижите на всеки пчелар са в това, пчелите да изграждат по-вече рамките с хубаво качество, без разтегнати търтееви килийки. Такива, по които на цялата площ, майката да снася без пропуски.
Майката без желание снася яйца в тези килийки, където през дъното преминава телта. Тя е добре да бъде не ръждясваща и с дебелина от 0.3, до 0.5 мм., правилно опъната за да не се свличат рамките и да не се получат на вълни.
През зимата за всяко семейство, пчеларя е длъжен да си подготви не по малко от 10 гнездови рамки. Да ги наснове, опъне и залепи основите. Практиката е показала, че съхранявайки готовите рамки в стаята, където те са направени, то те се запазват без проблеми.
Ако пчеларя не си подготви рамките за целта през зимата, то пролетта и лятото няма да успее да направи това, ще създаде на пчелина роево настроение и ще загуби медосбора.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^