Начало / Новини / Десетки семейства остават без препитание след масов мор на пчели в област Добрич

Десетки семейства остават без препитание след масов мор на пчели в област Добрич

Автор:
Станислава Кръстева
Четвъртък, 05.05.2016 | 09:59

Най-сериозният до момента мор на пчели у нас е регистриран в няколко села в община Балчик, алармира за Topnovini.bg председателят на Федерация на българските пчелар Николай Куменов. По думите му, щетите са за милиони.

Той съобщи, че на 2 май собственици на пчелини, намиращи се в землищата на село Соколово, Ляхово, Храброво и Сенокос, са алармирали за отровени пчелни семейства. Щетите в различните кошери варират.

По думите на Куменов, отравянето е в особено големи размери и е причинено от нерегламентирано пръскане на арендатори в околността.

Отровени са над 3000 пчелни семейства. Това, според председателя на Федерация на българските пчелар, е най-сериозния мор на пчели , регистриран досега у нас. Миналата година в района също е имало отровени пчели, но пострадали са били около 1 000 пчелни семейства. Сега обаче те са поне три пъти повече.

Без препитание остават около 30 семейства, за които пчеларството е било основен поминък, коментира председателят на общинското пчеларско дружество Димитър Станчев. Той обясни, че във всяко от селата има поне по 500 кошера. При някои щетите са по-малки, но за други е на 100 процента.

Според Станчев, няма яснота кой е причинил измирането на пчелите. За целта са изпратени сигнали до Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция „Земеделието”, както и до МВР, за да се установи кой е причинил измирането на пчелите.

От ОД „Земеделие” коментираха, че при тях все още не е постъпил сигнал за случая. Когато има такъв, ще бъде извършена проверка в рамките на 24 часа.

Нямаме обяснение на това, което се е случило, коментира за Topnovini.bg кметът на Балчик Николай Ангелов, който се е срещнал с представители на потърпевшите пчелари. Според него, единственото обяснение е, че земеделски производител е използвал последния слънчев ден преди влошаване на времето. Предполага, че става въпрос за проблем в комуникацията между пчеларите и земеделските производители.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^