Начало / Любопитно / Живот и развитие на пчелните семейства през годината # Част 1

Живот и развитие на пчелните семейства през годината # Част 1

pchelarstvoЖивот и развитие на пчелните семейства през годината
Пчелното семейство регулира своя живот изцяло в зависимост от заобикалящата го среда. Климатичните условия и състоянието на медоносната растителност са главният фактор, който определя жизнената активност на пчелите през годината. При нашите климатични условия в живота на пчелното семейство се наблюдават два основни периода – период на активна дейност и период на зимен покой. При смяната на сезоните протичат изменения в живота на пчелното семейство.

При благоприятни условия (топло време и цъфтяща растителност) то е в много активно състояние и се развива усилено, складира големи количества хранителни запаси, подготвя се за размножаване (роене) и т.н. През есента и зимата с настъпването на неблагоприятни условия активността му намалява, тогава води най-бездейния и икономичен живот.

Преходът на семейството от състояние на покой към активна дейност започва със снасянето на първите яйца от пчелната майка. По време на зимния покой пчелите се нуждаят от минимално количество топлина и поддържат температури не по-високи от 13-14 градуса. Обикновено в края на януари се наблюдава повишаване на температурата в средата на гнездото, което подтиква майката да снася яйца. При появата на пилото за отглеждането му е необходима температура от 34-35 градуса. За поддържането й и изхранването на личинките активността на пчелите се повишава, усилва се обмяната на веществата и необходимостта от приемане на повече храна. При повишаване на външната температура до 12-13 градуса пчелите излизат от кошера и извършват първото си облитане след зимуването.
През пролетта те енергично привеждат в ред своето гнездо – изнасят нечистотиите и труповете на умрелите пчели, почистват и подготвят килийките за снасяне на яйца от майката, излитат за вода и храна, топлят и хранят пилото. След пролетното очистително облитане семейството преминава от състояние на покой в период на активна дейност. Това съвпада с цъфтежа на първите медоносни растения и затоплянето на времето. Постъпващата отвън прясна храна активизира силно пчелите. Те започват да хранят майката интензивно и тя постепенно увеличава броя на снесените яйца. Тяхното количество достига най-голям брой през май-юни, когато за едно денонощие майката снася 1500 – 2000 яйца.
С увеличаване на площите с пило хранителните запаси в семейството бързо намаляват. Храната през този период е нужна както за изхранване на личинките, така и за поддържане на по-висока и постоянна температура около пилото. Най-добре е хранителните запаси да се попълват с мед, който се поставя до крайните пити с пило.

Подобряването на температурния режим в гнездото е един от основните фактори, подпомагащи пролетното развитие. Резките температурни промени влияят значително върху развитието и затова е необходимо допълнително затопляне на по-слабите семейства – например, през поставяне на летвички в междурамъчните пространства. така по-топлият въздух се задържа между питите и не се разсейва към крайните, където няма пило. За подобряване на топлинния режим в пчелните гнезда се прилага и методът на Блинов – в гнездото откъм по-топлата страна на кошера се оставят питите с пило и една пита с мед и прашец, а всички останали се изнасят зад пределната дъска. Съсредоточаването на голямо количество пчели само върху питите с пило подобрява температурния режим, почистването на килийките и храненето на майката, в резултат на което яйценосната и дейност се усилва. медените пити зад преградната дъска служат и като източник на храна, която се пренася в гнездото и служи за подбудително подхранване. След затоплянето на времето целостта на гнездото се възстановява.

 

Към част 2

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^