Начало / Обучение / За да проверя резултатите от зимното подхранване, формирах 6 групи пчелни семейства с по 10 броя във всяка.

За да проверя резултатите от зимното подхранване, формирах 6 групи пчелни семейства с по 10 броя във всяка.

Още през есента ги изравних по-отношение сила на семействато, количествона храната и състояние на пчелните майки. Подхранването с кърмова маса започна на 10 януари и продължи до края на март. Кърмовата маса беше приготвена от захар на пудра, мед изаместител на прашец. Първата група получи кърмова маса на 10 януари, а всяка следваща група семейства през 10 дни до края на март. Опитът продъмжи3 последователни години. Кошерите са направени така, че пчелите не могат да изнасят умрелите. Това ми даваше възможност в края на опита да събера и да претегля трупчетата от всяко семейство и общо за всяка група. Най голям подмор дадоха първата, втората и третата група тоест подхранваните през януари, а най малко групите, подхранвани в края на февруари и през март. Те имаха и най-много пило. Пчелите, получавали най-рано инай -много кърмова маса, при преработването на захарозата до глюкоза и фруктоза са изразходвали наличните количества инвертаза, а след това и голяма част от белтъчните вещества в мастното тяло. Изтощаването е стигнало до краен предел и оттам голямата зимно-пролетна смъртност и силно намалена жизненост. Тези пчелни семейства посрещнаха пролетта като слаби.
Кога се налага зимно подхранване на пчелните семейства? Тогава ,когато пчеларя не ги е подготвил за зимата, като не им е осигурил достатъчно пчелен мед и достатъчно млади пчели, излюпени през август и септември. Но ако все пак се налага зимно подхранване, то да се извършва с пити със запечатан нектарен мед или с кристализирал мед, над пчелното кълбо.

За да се намали зимно-пролетната смъртност на работничките и да не се допусне измиране на цели пчелни семейства, необходимо е да се подобри технологията на отглеждане на пчелните семейства, а именно:
1.Подбудително подхранване да се извършва през август до 15 септември;
2.Да се води упорита борба с вароатозата и варовитото пило;
3.Да се зазимява навреме и с достатъчно количество(около 15 кг) нектарен мед;
4. Да се стеснява и добре да се предпазва от ниските температури гнездото и да се осигури пълно спокойствие на пчелите.

Тогава ще престане да се говори за зимно подхранване и за зимна смъртност при нашите условия!

Станчо Станчев агроном ПЛЕВЕН ПЧЕЛАРСТВО брой 8 1992г.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^