Начало / Новини / Ивайло от Самоводене остана без половината пчели в 165-те си кошера

Ивайло от Самоводене остана без половината пчели в 165-те си кошера

Ивайло от Самоводене остана без половината пчели в 165-те си кошера
Публикувана на: 08.05.2018г. 6795 прегледа

Масовият мор засегна и Поликраище, Ресен, Паскалевец, Момин сбор. Специализирана комисия не може да открие причините

ПЧЕЛИ СА БИЛИ ОТРОВЕНИ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ В РАМКИТЕ НА ЧАСОВЕ В ЗЕМЛИЩЕТО НА НЯКОЛКО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ СЕЛА. Въпреки подадените сигнали се оказва, че поне на този етап държавните институции са безпомощни да открият как е станало това и кой е виновникът, за да бъде привлечен под отговорност и да понесе полагащото му се наказание за извършеното престъпление.

Един от потърпевшите е Ивайло Ковачев от село Самоводене. Младият мъж разказа, че са засегнати всичките му 165 кошера. В някои от тях пораженията са до 60% от броя на пчелите вътре. Мъртвите пчели били открити от стопанина предходната неделя около 10:00 часа сутринта. Той веднага подал сигнал на тел. 112. По-късно разбрал, че по същото време още десетки други негови колеги от Самоводене и съседните села – Поликраище, Ресен, Паскалавец, Момин сбор, са станали жертва на жестокия мор по насекомите си и също са подали сигнали на спешния телефон. Обсегът на засегнатите населени места е около 30 – 40 км. След получените устни и писмени жалби е съставена петчленна общинска комисия, в която влизат представители от различни институции, сред които служител от Областната служба по земеделие, ветеринарен лекар и специалист по растителна защита. Комисията посетила селата, запознала се със случаите и в крайна сметка не могла да излезе с някакво категорично становище. Експертите обяснили на Ивайло и колегите му, че не знаят какви растителни проби да вземат за изследване, затова било по-добре да тръгнат по обратния ред и първо да се установи причината за масовия пчелен мор. А оттам да се търси и причинителят. Но и това също не ставало, тъй като се оказало, че в България нямало нито една лаборатория, която да е сертифицирана да извършва подобни изследвания на умрели пчели. А дори и да се намерело такава, засегнатите фермери трябвало сами да платят за изследването.

„Случилото се за мен е престъпление, което трябва да се разследва, виновните за него да се открият, предадат на съд и да получат полагащото им се наказание”, категоричен е Ивайло Ковачев. Той ще подаде жалба в прокуратурата с искане тя да разпореди извършването на полицейско разследване и откриване на виновника. Според Ивайло и колегите му една от основните причини за масовото отравяне на пчелите би могло да бъде пръскане на посеви със самолет от въздуха. Пчеларите са поискали да бъде направена проверка във въпросния неделен ден и малко преди това, издавани ли са разрешителни от кулата на летището в Горна Оряховица за полети на селскостопански самолети. На въпросното искане обаче един от служителите на БАБХ във Велико Търново отговорил, че това няма как да стане, тъй като било държавна военна тайна и секретна информация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^