Начало / Новини / Как се печелят много пари от пчеларство!!!

Как се печелят много пари от пчеларство!!!

( от книгата „Сладко жило : Диви пчеларски разкази“)
Дойде при мен възрастен мъж на около 70 години и ми каза:
– Виж сега, ние с моя колега живеем в Либия, занимаваме се с пчеларство и имаме едно бизнес предложение към теб. Ще ти купим самолетен билет, само и само да дойдеш и да направиш подмяна на пчелните майки в кошерите ни.
– Колко кошера гледате?– попитах го аз.
– Десет кошера имаме.
Аз го погледнах учудено и не можех да повярвам.
– Човек, аз се занимавам минимум с 500 пчелни семейства, ти ми говориш за някакви 10. Това шега ли е, или не съм те разбрал добре?
Като поговорихме обаче и той ми разказа за бизнеса им, реших да замина за Либия с него и да видя с очите си това, което ушите ми бяха чули.
От новия си познайник научих, че той и съдружникът му били приятели от деца. Преди петнайсет години заминали за Либия да работят в птицекомбинат, който се намирал между Триполи и Бенгази. Първо отишли в завода с договор за четири години като монтажници, после преподписали за още две години, след това
се захванали с бизнеса с пчелен мед и така останали да живеят в Либия. Парите, които били спечелили и продължавали да печелят били такива, че успели да купят на децата си големи апартаменти,луксозни коли, въобще – подсигурили семействата си. Не се връщали в родината си, защото не им се искало да изоставят високодоходния си бизнес.След седмица се качихме на самолета, дестинация Либия, и кацнахме на летището в Триполи, където ни чакаше другият съдружник. Беше с един червен джип, толкова стар и изгнил, че докато пътувахме към кампуса, където живееха, имах чувството, че ще изпаднем през прогнилия под. Както и да е, возех се и не разсъждавах излишно. Бях поел ангажимента да подменя десет пчелни майки, и отивахме да видим
кошерите: десет кошера по системата „Дадан – Блат“ с плодник и два магазина, сковани от дъските от палета, върху които редят щайгите в птицекомбината. Съдружниците бяха наследили готовите кошери
от един техен колега, които се увличал по пчеларството като хоби.
Как всъщност работеха двамата „старци разбойници“?
Всяка вечер към девет часа двамата отиваха до близкия супермаркет и купуваха по пет чувала захар. Около бунгалото, в което живееха, бяха подредили варели, също взети от птицекомбината, боядисани с черна боя. Пълнеха ги до половината с вода, изсипваха в нея захарта и правеха захарен сироп.
Либийското слънце напичаше варелите през деня много здраво и захарният сироп достигаше до процес инвертаза, при който молекулата на захарта се разделя на фруктоза и глюкоза, т.е. разтворът става много по-бързо усвояем от пчелите. Варелите
бяха плътно затворени отгоре, за да не ги налитат пчели.
Крайбрежието между Триполи и Бенгази е засадено с
мандаринови дървета, които цъфтят и дават обилен плод.Тонове мандарини гният по земята, но моите старци не разчитаха толкова на нектара, който ще съберат пчелите от мандариновите насаждения, а ги подхранваха с инвентирания захарен сироп. Пълнеха хранилките с по 10 литра на кошер, всяка вечер захранваха и на всеки трети ден центрофугираха мед. Те не работеха с плодника на кошера, а само с магазините, където пчелите естествено складират пчелния мед. Центрофугата, в която въртяха рамките, за да потече медът, също беше „невероятно изобретение“. Взели един варел, във варела поставили хоризонтално две капли със спици от стар велосипед, заварили ги на една ос и на спиците слагат рамките – направили и приспособление за въртене на каплите – като с манивела .
Варелът е на стойка, има си отвор за изтичане на меда – слагат кофата и върху нея цедка и така центрофугират меда. Съдружниците не бяха и чували за пчеларски технологии, нито за системи кошери,
но по едно време сами бяха разбрали, че пчелите в кошерите им са намалели, пчелните майки вече доста стари, почти спрели да снасят яйца, пчелните семейства са станали слаби и „продукцията“ е намаляла.
Сега за самия бизнес.
От кухнята на птицекомбината съдружниците вземаха празни буркани от по три литра и ги пълнеха с пчелния мед. Продаваха един буркан по 45 щатски долара. Отворили бяха един тефтер, който им беше като настолното четиво, и там записваха кой по колко буркана си е поръчал. Редът беше такъв: първо си плащаш, чакаш и когато ти дойде редът, си получаваш меда. Един си поръчал два буркана, друг – пет буркана, трети – петнайсет буркана… Имаше записали се, които щяха да чакат за пчелен мед цели четири месеца. Опаковката – една и съща, пчелният мед – един и същ по качество и произход. Ставаше дума за големи пари, които тези „старци разбойници“ – пчелари под въпрос – изкарваха.
Аз им подмених пчелните майки, смених им и рамките в кошерите. Тези рамки от петнайсет години не бяха подменяни и восъчните пити бяха станали черни. Посъветвах съдружниците да спрат работа поне за една седмица, за да може пчелните семейства да се посъвземат и да се върнат към нормален работен режим.
Честно ви казвам, до този момент в практиката ми като пчелар не бях виждал такава жестока експлоатация на пчелни семейства.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^