Начало / Обучение / Как трябва да се обтелва?

Как трябва да се обтелва?

пчеларство

пчеларство

Телът трябва да се изтегля от макарата свободно (като тя е закрепена на някаква стойка). Понеже дължината на тела за една рамка е доста голяма, да се започва от първия отвор на долната рамка и постепенно да се насновава до горния отвор на противната страна, където се завива на малък гвоздей и се приковава. Оставят се 5-6 мм за осъществяване на електрически контакт при този тип залепване на основата. Хоризонталните телове се изтеглят до степен на натягане като „струна“. За наклонените телове се измерва приблизително колко ще трябва да се отрязва, след което продължава обтелването, като краят завършва отдолу на долната летва. Там гвоздейчето е леко забито, където телът само ще се прихване. Обтегнатите хоризонтални телове леко се отхлабват и рамката се прибира на склад.

Изключително важно е отворите, през които преминава телът да бъдат правилно пробити по средата на летвата, защото в противен случай восъчната основа няма да лежи в една равнина и това ще се отрази на качеството на изграждането на питата. Отворите се пробиват с бургия с диаметър 2 мм. Тази точност може да се получи, когато страничните летви са в свободно състояние, т.е. преди монтажа. Местата за пробиване трябва да се отбелязват с шаблон. В двата края на летвата отворите да са на 2 см отгоре и отдолу, а останалата част да се раздели на равни части. На горната летва се правят два симетрични отвора, между които да има 12 см, а на долната летва два отвора на разстояние 14 см.

Общо отворите за Дадан-Блатовата рамка са 14, а за многокорпусната – 10 бр.

Как се изпълнява залепването на основата и с какви прибори?

Восъчната основа се поставя в рамката между хоризонталните редове и вертикалните. Така се избягва късото съединение при монтирането на основата. При загряването на слънце, хоризонталните телове остават отдолу.

Какво е необходимо за залепването на восъчната основа?

* Дъска с размери по-малки с 5 мм от всички страни на рамката;

* За залепване без трансформатор се използва шпорче;

*При използване на трансформатор трябва да се следи за безопасността на прилаганото напрежение (особено при променлив ток);

* Удобно малко остро ножче за разкрояване на основата. Тя трябва да има луфтове от двете вертикални страни по 2 мм, а от долу – 5 мм. Отгоре не трябва да се получава междина!

* Чинийка с меден сироп за случайте, когато се използва шпорче;

* Шпертплат или фазер за разкрояване на восъчната основа;

Вестник за подлагане между дъската и восъчната основа, а когато не се използва такъв, да се мокри дъската, за да не залепва досъчната основа за нея.

Когато се налагат други ремонти по кошери, е добре да се използват специализирани машини или услуги на опитни дърводелци. Само така ще имате възможност да възтановите стена на корпус или плодник, да се подравнят някои повърхности след ремонт, както и да се пробият необходими отвори за монтаж или входове за пчелите.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^