Начало / Новини / Каленадар на пчеларя за месец май

Каленадар на пчеларя за месец май

may
През месец май пред пчеларя стоят няколко важни задачи, свързани с по-нататъшното развитие на всеки пчелин.

Първата от тях е да се направи преглед на пчелните семейства за откриване на заболявания като европейски и американски гнилец. Това се прави с помощта на ветеринарните лекари.
Трябва да се вземат мерки и за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати.

Втората важна задача е поставянето на магазините. Май е месеца, през който настъпва първата главна паша от бяла акация. За тази цел кошерите трябва да бъдат подготвени с поставянето на магазини и допълнителни корпуси при многокорпусните.
Започват да цъфтят – бук, летен дъб, клен, смърч, бял и черен бор. От тях пчелите събират прашец и манов мед. Май е много подходящ месец за събиране на прашец, който се използва в апитерапията като мощно средство, подпомагащо имунната система.

Освен всичко друго през май месец има вероятност пчелите да започнат да се роят. Пчеларят трябва да вземе мерки да предотврати роевото състояние, за да се продължи развитието на семействата и те да бъдат достатъчно силни за основната паша.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^