Начало / Новини / Каленадар на пчеларя за месец юни

Каленадар на пчеларя за месец юни

p4el3
През юни настъпва главната паша от ливадите, пасищата и нивите. Те са покрити с разнообразна цъфтяща медоносна растителност – различни видове детелини, магарешки бодил, риган и чубрица,здравец и мента, синап и овчарски босилек, люцерна, коноп, анасон, бакла, тикви, дини, пъпеши, фацелия и тютюн.
Цъфтят последователно и липите, от които при висока въздушна влажност пчелите могат да съберат много мед. През втората половина на месеца започва да цъфти слънчогледът.

Пчелните семейства през месец юни са в пълно развитие и готови да използват главната паша.

Обикновено тогава се проявява и роевият инстинкт, защото по – голяма част от питите е вече запълнена с нектар и прашец и майката няма достатъчно свободни килийки за снасяне на яйца. По – голямата част от пилото в кошерите е запечатано. Ако главната паша още не е настъпила или времето е неблагоприятно за летеж, пчелните семейства бездействат и започват да се роят.

Задачите на пчеларя през юни включват наблюдение и предотвратяване на роевото настроение, ако има такова. Трябва да се поставят магазини, ако това не е било направено до този момент. Ако магазинните пити са вече пълни със запечатан мед, трябва да се центрофугира за да се освободи място. В някой случай се налага да се центрофугират и част от плодниковите пити. Ако въпреки взетите мерки, кошерите започнат да се роят, пчеларят трябва да следи това, за да хване роевете. Сега е време за образуване на отводки.
Сега е моментът и за отглеждането на нови майки и подмяна на старите.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^