Начало / Обучение / Календар на пчеларя месец ЮНИ

Календар на пчеларя месец ЮНИ

056Климатични особености
Юни е първият летен месец. Нормалните средни месечни температури: Абсолютните максимални температури са от 11-40°C. Абсолютните минимални температури общо за страната са положителни с изключение на планинските райони и някои високи котловинни полета. В България през юни вали най-много. Валят краткотрайни, често поройни дъждове, придружени с гръмотевици и бури:
Фенологичен календар
През юни настъпва главната паша от ливадите и пасищата. Цяфтят последователно и липите – едролистна, дребнолистна и сребриста, от които при висока въздушна влажност пчелите могат да съберат много мед. По синорите зацъфтяват жълтата и бялата комунига, прешленския конски босилек, лисичата опашка, ранилистът, овчарският босилек и др. По високите райони започват да цъфтят теснолистата върбовка, риганът, и чубрицата, а по влажните места – здравецът, капелата и ментата. От културните растения продължават да цъфтят еспарзетата и звезданът и започват да цъфтят люцерната, резенето, конопът, анасонът, баклата, тиквите, дините, пъпешите, фацелията, тютюнът. През юни цъфтят и жасминът, амфората, птичето грозде, китайският мехурник, каталпата. През втората половина на месеца в отделни райони започва да цъфти слънчогледът.
Какво е състоянието на пчелните семейства през месец май
Пчелните семейства се намират в състояние на пълно развитие и са готови да използват главната паша. През месец юни пчелните семейства започват да изпадат често в роево състояние. Това става, защото пчелите запълват по-голяма част от питите с нектар и прашец, а майката няма достатъчно свободни килийки за снасяне на яйца. По-голямата част от пилото в кошерите е запечатано. Когато главната паша още не е настъпила или пък времето е неблагоприятно за летеж , пчелните семейства бездействат и лесно изпадат в роево състояние.
Работа на пчеларя през месец юни
Пчеларят трябва да направи преглед на пчелните семейства и да им постави магазини и корпуси, ако това не е сторено дотогава. Главната паша е в разгара си. Пчеларят трябва да следи какво е състоянието на пчелните семейства. Щом някои от магазините или корпусите се запълнят от пчелите със запечатан мед, то те трябва да се центрофугират от пчеларите и отново да се върнат на кошерите. След като се появи роево състояние пчеларят трябва да вземе спешни мерки за прекратяването му. Пчелните семейства може да отслабнат за следващата главна паша, поради ограничаване на пилото и умиране на голяма част от старите пчели. В такъв случай от пчелните гнезда, пчеларите трябва да извадят и центрофугират по 2-3 пити с мед, които трябва да се върнат отново за залагане на пило. Когато въпреки взетите мерки, някои пчелни семейства се роят, пчеларят трябва да следи това и да хване роевете. Сега е времето, когато пчеларите трябва да образуват отводки.
Пчелните семейства са добре развити, с много млади пчели, времето е топло и има редовен приток на нектар и прашец, затова юни е най-подходящият месец за отглеждане на висококачествени майки и за смяна на старите майки.

Ако някое семейство изпадне в роево състояние, пчеларят трябва да вземе мерки за прекратяването му
Пчелните семейства са в особено активно състояние с настъпването на главния медосбороен период. Ако обаче в резултат на неблагоприятни метеорологични условия пчелната паша закъснява и цъфтящата растителност е ограничена, а поради валежи и пчелите не могат да летят, опасността от изпадането на семействата в роево състояние е голяма.
Ако някое семейство изпадне в роево състояние, пчеларят трябва да вземе мерки за прекратяването му.
За целта многокорпусният кошер с роевото семейство се измества в страни, а на негово място се поставя корпус с восъчни основи и сред тях пита с младо пило заедно с майката. Над корпуса се поставя ханеманова решетка, а над нея празен корпус. Изваждат се питите от роевото семейство и пчелите се смитат върху платно пред новия кошер. Освободените пити се подреждат в празния корпус. Над него се поставят нови, докато по описания начин се прехвърлят всички пити. Маточниците се унищожават. Входовете на корпусите над ханемановата решетка временно се затварят. При тази подредба пилото остава най-отгоре. Майката с част от младите пчели е отделена в долния корпус с восъчни основи. Така семейството е в състояние на естествен рой, организира бързо гнездото си и се включва в активна паша. Пчелите в по-горните корпуси може да заложат свищеви маточници. След 8-9 дни те се унищожават и входовете се отварят. По идентичен начин се постъпва и с дадан-блатовите кошери. Ако кошерът е лежак, отмества се и на негово място се поставя празен дадан-блатов кошер с корпус.
Постарайте се да уловите роевете, ако на някое и друго семейство не сте успели да прекратите роевото състояние.
А ето и два добри начина за изкуствено роене на пчелните семейства..
Преди да се залови за изкуствено роене, пчеларят, освен че трябва да познава биологията на пчелата, следва да има предвид и някои основни правила
• Не бива да се увеличават пчелните семейства с повече от 10% от броя им в началото на годината (т. е. на 10 кошера най-много един). Увлеченията към бързо разделяне на семействата за кратко време, колкото и ефективни да са начините на изкуственото роене, намалява до някаква степен активността на семействата и добивът на пчелните продукти намалява.
• На изкуствено роене да се подлагат само най-силните семейства с изявени качества за жизненост и продуктивност. В останалите роевият инстинкт се потиска, за да се поддържа събирателната и градивната им способност.
• Да се предпочита по-малък прираст на пчелни семейства в пчелина, отколкото по-голям, но със слаби и непродуктивни семейства.
• Към изкуствено роене на пчелното семейство да се пристъпва, когато то има достатъчно пило и пчели, като се съблюдава времето на настъпване на главната паша и нейната продължителност.
• Пчеларят трябва да разполага с оплодени майки или зрели маточници, изградени пити с мед, прашец и работнически килийки, както и с необходимия инвентар – нови кошери, преградни дъски, затоплящи материали и др.

Най-популярните и лесни за приложение начини на изкуствено роене са образуването на прости и сборни отводки, отводки с презимували запасни майки, делене на семействата наполовина и налитане при майката. Всичките се основават на биологичния факт, че след разместването на кошерите летящите пчели (старите) се завръщат на старото място, докато младите остават на новото. Най-подходящият начин за изкуствено роене в този календарен период е

сборната отводка

Основната разлика между простата отводка и сборната отводка е, че при простата материалът за образуване на новото семейство се взема от едно пчелно семейство, докато сборната се сформира от няколко силни и здрави семейства.
Сборните отводки се сформират след прецъфтяването на акацията. От няколко силни семейства се вземат по 1-2 пити с люпещо се пило и покриващите ги пчели, като се внимава майката да не е сред тях. Питите, общо 8 на брой, се поставят в новия кошер, чието дъно предварително е натрито с лук, за да притъпи различията в миризмите на пчелите. Ако те са малко, допълнително се стръсват пчели от друга пита, за да достигнат общо тегло към 2 кг, които да покрият добре 9-10 пити. На новото семейство се дават и 1-2 пити с мед. Още същата вечер или на другия ден се придава и оплодена майка в клетка, която се освобождава след 24 часа. Сформираната отводка следва да се пренесе на по-отдалечено място за облитане на пчелите. На семействата, от които се взети питите, се дават рамки с восъчни основи за градеж или изградени пити.
След прецъфтяването на акацията и непосредствено преди настъпването на главната паша, особено в райони, където тя е продължителна, за размножаване на много силни семействата може да се използва и начинът

налитане при майката

В празен кошер се поставят 5-6 празни изградени пити и пити с храна. Нареждат се през една. От силното семейство се отнема питата с майката и се поставя в средата на новото гнездо. Добавят се 1-2 пити със запечатано пило. Тези манипулации се извършват по време на усилен летеж на пчелите. Летящите пчели се устремяват към новия кошер с тяхната майка, който е поставен на старото място. Кошерът със старото семейство се премества на ново място и му се придава оплодено майка или зрял маточник.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^