Начало / Обучение / Здраве / Кои болести лекува зелето и как да го употребяваме?

Кои болести лекува зелето и как да го употребяваме?

zele

От проведените археологически изследвания и от намерените писмени сведения се вижда, че зелето е било известно като ценна храна за хората още по времето на древния Рим. Още тогава са били отглеждани различни видове зеле: главесто, листно, а дори и броколи. Сега в наше време се срещат над 10 различни вида зеле, като брюкселско, цветно, колраби и т. н.

Какви са хранителните и лечебните качества на зелето?

Целебните качества на този зеленчук са били известни още в началните години на отглеждането му. Древноримският пълководец и писател Марк Порций Катон Старший в своя трактат „Земеделие“ възхвалява зелето по следния начин: „Ако до момента на консумация на зелето, в теб е имало някаква болест, то ще изгони болките от главата и очите и ще те излекува“.

Кои болести лекува?

1. Безсъние;

2. Главоболие;

3. Отлично средство за укрепване на организма;

4. Спомага за бързо заздравяване на рани и на повърхностни изгаряния чрез лапи;

5. Листата му се използват при ревматични и подагрени заболявания и при радикулити;

6. Като болкоуспокояващи компреси;

7. За ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането“ от храносмилателната система на натрупаните токсини;

8. За лечение на щитовидната жлеза;

9. Отлична храна при болни бъбреци и диабет;

10. Зелето съдържа антимикробни и противовъзпалителни вещества;

11. Единствено то съдържа уникалния витамин У. Този витамин спомага за лечение на язвата на стомаха и дванадесетопръстника;

12. Зелето спомага за зарастване на костите и растежа на косата;

13. Лекува косопад;

14. Зелето е допълнително природно лекарство при: колит, запек, чревни инфекции, затлъстяване, туберкулоза, заболявания на черния дроб, сърдечна склероза, пясък и камъни в отделителната система.

Препоръки за проблемния стомах:

1. Лечебните качества на зелето в различните му видове и сортове са изключително високи, дори и уникални. Затова и китайците казват, че ако искате да не заболявате от рак, то трябва всеки ден да изяждате поне по 1 с. л. зеле.

2. Това е вярно, но за съжаление е противопоказно за хора, които имат проблеми с храносмилателната система (гастрит, язва, колит, дисбактериоза). Причината за това е грубата му целулоза, която е трудносмилаема.

3. Може да се яде при горепосочените заболявания в малки количества добре сварено и с повече растителна мазнина.

4. За разлика от зелевите листа, които са вредни в сурово състояние, то зелевият сок е отлично лекарство за лечението на язва на дванадесетопръстника. Сокът има очистващо действие на организма и спомага за отслабване.

5. Към сока не бива в никакъв случай да се слага сол, защото това унищожава неговите добри качества.

Антиракова салата: Настъргани: зеле (карфиол, броколи), моркови, керевиз (целина – глави), червено цвекло, алабаш, картофи. Размесват се и се слага нерафиниран зехтин. Яде се всяка сутрин и вечер по 250 г 30 мин. преди лягане.

Още за Кои болести лекува зелето и как да го употребяваме?

От проведените археологически изследвания и от намерените писмени сведения се вижда, че зелето е било известно като ценна храна за хората още по времето на древния Рим. Още тогава са били отглеждани различни видове зеле: главесто, листно, а дори и броколи. Сега в наше време се срещат над 10 различни вида зеле, като брюкселско, цветно, колраби и т. н. Какви са хранителните и лечебните качества на зелето? Целебните качества на този зеленчук са били известни още в началните години на отглеждането му. Древноримският пълководец и писател Марк Порций Катон Старший в своя трактат „Земеделие“ възхвалява зелето по следния начин: „Ако до момента на консумация на зелето, в теб е имало някаква болест, то ще изгони болките от главата и очите и ще те излекува“. Кои болести лекува? 1. Безсъние; 2. Главоболие; 3. Отлично средство за укрепване на организма; 4. Спомага за бързо заздравяване на рани и на повърхностни изгаряния чрез лапи; 5. Листата му се използват при ревматични и подагрени заболявания и при радикулити; 6. Като болкоуспокояващи компреси; 7. За ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането“ от храносмилателната система на натрупаните токсини; 8. За лечение на щитовидната жлеза; 9. Отлична храна при болни бъбреци и диабет; 10. Зелето съдържа антимикробни и противовъзпалителни вещества; 11. Единствено то съдържа уникалния витамин У. Този витамин спомага за лечение на язвата на стомаха и дванадесетопръстника; 12. Зелето спомага за зарастване на костите и растежа на косата; 13. Лекува косопад; 14. Зелето е допълнително природно лекарство при: колит, запек, чревни инфекции, затлъстяване, туберкулоза, заболявания на черния дроб, сърдечна склероза, пясък и камъни в отделителната система. Препоръки за проблемния стомах: 1. Лечебните качества на зелето в различните му видове и сортове са изключително високи, дори и уникални. Затова и китайците казват, че ако искате да не заболявате от рак, то трябва всеки ден да изяждате поне по 1 с. л. зеле. 2. Това е вярно, но за съжаление е противопоказно за хора, които имат проблеми с храносмилателната система (гастрит, язва, колит, дисбактериоза). Причината за това е грубата му целулоза, която е трудносмилаема. 3. Може да се яде при горепосочените заболявания в малки количества добре сварено и с повече растителна мазнина. 4. За разлика от зелевите листа, които са вредни в сурово състояние, то зелевият сок е отлично лекарство за лечението на язва на дванадесетопръстника. Сокът има очистващо действие на организма и спомага за отслабване. 5. Към сока не бива в никакъв случай да се слага сол, защото това унищожава неговите добри качества. Антиракова салата: Настъргани: зеле (карфиол, броколи), моркови, керевиз (целина – глави), червено цвекло, алабаш, картофи. Размесват се и се слага нерафиниран зехтин. Яде се всяка сутрин и вечер по 250 г 30 мин. преди лягане. Още за Кои болести лекува зелето и как да го употребяваме?

от Framar.bg

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^