Начало / Обучение / Комплектоване на кошера с пити – където гнездата са сформирани от светли пити, събират 40 процента повече мед, отколкото семейства с гнезда от стари тъмни пити.

Комплектоване на кошера с пити – където гнездата са сформирани от светли пити, събират 40 процента повече мед, отколкото семейства с гнезда от стари тъмни пити.

Оптимален вариант се явява подмяната на половината гнездови пити ежегодно. Препоръка една трета от питите да се подменят допуска третата година в гнездото, в част от питите да има зачатъци на тъмни килийки, ако приемем излюпване на 5-6 поколения за една година. Но и една трета да изпълним, пак е нещо подобро, в сравнение със сегашното положение на нашите кошери.
Предлаганата периодичност за замяна на гнездовите пити се основава на реалните възможности по отстройване от семействата на нови пити. Така силно семейство при наличие на поддържаща паша, евентуално дори в период на паша и своевременно поставяне на основи, за сезон може да изградят до 10 – 12 пити 435 на 300 или 13 -15 пити 435 на 230. Такова количество нови пити са предостатъчни за ежегодно обновление на половината гнездо.
С изграждането на такова количество пити напълно се използват възможностите на пчелите по строителство на пити.
Медовите пити се използват 10-12 години. Използването им толкова дълго време може да стане само, ако не допуснем майката да се изкачи в медовия корпус, където да осеменява. Някои пчелари раздалечават питите за мед, като вместо 11 пити оставят 10, или дори 9. Това увеличение на междурамието има и друго значение. Питите се надграждат с 3-4 мм, което позволява разпечатването да се извърши с остър нож. Най сигурно е да разделим медовия корпус/ магазин с ханеманова решетка.
Светлите пити значително по -малко се поразяват от восъчния молец при съхранение. В светлите пити медът не се замърсява от ризичките и най вече от екстрементите, по-светъл е и има по-високи потребителски качества, което не може да се каже за меда в стари пити който става по-тъмен. Но ,ако в дадан блатовите кошери може да разделим питите с мед и пило, то в многокорпусните кошери съгласно прилаганата технология за отглеждането на пчелите това разделяне е невъзможно или се осъществява трудно.
Завършвайки как най-правилно да комплектоваме кошера с пити, искам да цитирам многогодишни наблюдения на научен институт в Русия, които показват, че пчелните семейства, където гнездата са сформирани от светли пити, събират 40 процента повече мед, отколкото семейства с гнезда от стари тъмни пити.

Петър Бонев / Горна Баня ПИК 22 февруари 2017 г.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^