Начало / Обучение / Кошер фарар /предимства и недостатъци/

Кошер фарар /предимства и недостатъци/

Какво е кошер Фарар?
Кошер на Фарар всъщност има доста общо с кошера на Дадан-Блат. Именно американският пчелар Фарар започва да използва кошери от модела Дадан-Блат като започва да използва техните магазини за плодници. Работа с кошери Фарар е специфична и много интересна за голяма част от пчеларите. Това са 10-рамкови корпусни кошери. Методите за отглеждане на пчели с корпусния кошер на Фарар са много, защото устройството на кошера дава възможност за прилагане на почти всички познати начини за:

обединяване и разделяне на пчелите;
за допълнително засилване на кошера с пчели и пило;
за двумайчино отглеждане;
за смяна и въртене на корпусите.

Кошер Фарар е най-добрият вариант ако искате да практикувате така нареченото “подвижно пчеларство”. Причината за това е много проста – корпусите са по-леки в сравнение с останалите видове кошери, има възможност за отглеждане с две пчели-майки, има по-устойчиви и стабилни пчелни пити и дава възможност за ползване на плодника от тип Дадан-Блат.

Въпреки, че е познат у нас, Кошер Фарар не е включен в българския държавен стандарт като размер на рамките и заради това има различия при тях. Все пак работа с кошери Фарар ни показва, че дъното, капакът и покрива са идентични с тези на Лангстрот–Рутов. Разлики има при височината на рамката и корпуса.

Предимства на кошер Фарар за отглеждане на пчели
Предимствата при отглеждане на пчели с корпусния кошер на фарар са свързани най-вече с удобството. Това произтича от размера на корпусите – те са малки и леки. Също така могат да се сменят много лесно. Пчеларят работи само с един вид рамки, които по форма са малки и са много пригледни. Самите пчели пък изграждат восъчните основи в рамките бързо и стабилно, без да има деформиране на пчелните пити. Самите кошери могат да се ползват при абсолютно всякакви климатични условия.

Недостатъци на кошер Фарар за отглеждане на пчели
Недостатъците са свързани най-вече с липсата на единен стандарт. Това не затруднява много пчеларите, но все пак е неудобство. Други леки неприятни страни са невъзможността за работа с повече от две майки и ограничената височина на корпусните кошери. Има и допълнително усилие за пчеларите когато се гледат повече кошери по този метод. То е свързано най-вече с физическата умора от ротацията на корпусите.

Мнения за кошер Фарар
Кошер Фарар дава множество предимства и леки негативи за пчеларите. Поради тази причина е един от най-предпочитаните модерни корпусни кошери и фаворит на много пчелари. Вярваме, че у нас ще стане част от единния стандарт по БДС, което значително ще улесни работата с него и ще го направи още по-масов. Мненията на голяма част от съсловието са положителни и препоръчват метода за работа с кошер Фарар. От друга страна е налична достатъчно литература, ресурси и запознати хора, които да въведат в методиката всеки начинаещ пчелар, който иска да опознае и да прилага метода.

Зазимяване на кошер Фарар
Основно правило при кошер Фарар е зазимяване на два корпуса, в които да са налични общо около 25 килограма мед. Те са за запаси за успешно презимуване на пчелите. В горния корпус трябва да има повече мед, а долният да остане по-празен. Има хора, които правят и зазимяване с трикорпусни кошери, като стъпките, които не трябва да пропускаме остават същите – стесняване на гнездата, вадене на излишните пити и добро изолиране на кошера с цел запазване на топлината и предпазване от влага.

Важно е да знаем, че медът, който оставим на пчелите трябва да е с високо качество – нектарен мед и трябва да се постави в централната част на гнездото, за да е достъпен за пчелното кълбо и при най-тежките зимни условия.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^