КОШЕР № 33

През 2004 г при посещението на г-н Коралов и г-н Ватев на моя пчелин, им разказах за най-доброто си пчелно семейство, което ярко се отличава от другите в пчелина по своята продуктивност, хигиена в кошера, миролюбие, неройливост, компактно пило и др.положителни качества. Това пчелно семейство с пореден № 33 беше обявено за “Кошер на в-к Пчела и кошер”.За мен беше много интересно как за напред ще се представя то.Всички пчелари знаят, че в резултат на смяната на майката и оплождането на новата от няколко търтея поколението от пчели се изменя.

През есента при кандидатстването ми по условията на Наредба №47 за утвърждаване на пчелина ми за развъдна база, комисията на Националната развъдна асоциация по пчеларство взе проби от всички пчелни семейства за изследване на расовият състав на пчелите им.

В направените по късно писмени указания относно дейностите по репродукция на племенния материал на пчелина ми бях задължен да започна работа по изчистването на расовия състав чрез подмяна на пчелните майки в 43 пчелни семейства. За производство на пчелни майки за свои потребности, с цел поддържане на чисторасов търтеев фон бях задължен племенен материал да ползвам само от 9 пчелни семейства между които и № 33.

Много пъти бях чел и съм убеден, че семействата от местните отродия пчели поради приспособеността си към местните условия са по продуктивни.Но сега за пръв път чрез изследване от специализиран орган ми беше посочено такова в продуктивността на което аз предварително бях убеден.

Тази година не беше пчеларска.Но кошер №33 отново се отличаваше от другите. При вземане на изходен материал за пчелни майки с които подменях посочените ми от Развъдната асоциация, по често вниманието ми беше насочено към него.

Сега имам 12 дъщери на майката от кошер №33.През пролетта ще следя с внимание тези пчелни семейства и ще ги подпомагам в отглеждането на добри търтеи.Очаквам за няколко години чувствително да подобря търтевия фон в района на пчелина, което да окаже влияние за повишаване на продуктивността на пчелните семейства. За това дял ще има и кошер №33.

Тодор Найденов

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^