Начало / Обучение / Кражби при пчелите

Кражби при пчелите

Как да се борим с кражбите при пчелите.

Във време без паша пролетта, лятото и есента при неправилна работа с пчелите, на пчелина може да възникнат кражби- явни или тихи. Признаците на явната кражба са бой на пчелите на прелетните дъски. Пчелите крадци летят около кошера и се стараят да проникнат през прелката, дупки или под капака. Стражевите пчели посрещат крадците на прелката и се стараят да им отскубнат крилата или ги жилят.

Силното семейство обикновено се справя с крадците само, без помощ от пчеларя. Лошо е когато явната кражба премине в нападение. Това се случва когато пчелина е поставен на пътя на прелитането от друг пчелин. Тогава при неочаквано прекръщаване на силната паша, пчелите от своя и чуждия пчелин нападат силните семейства, понеже от техния кошер се разпространява силен аромат на мед. Колкото и да е силно семейството, него го унищожават и разграбват. След това такава участ достига и семейството, което най много е откраднало.

Много често се случва така наречената тиха кражба. Особенно ако на пчелина има различни породи пчели. В такива случай на пелина се наблюдава усилен летеж на пчелите. Пчелите крадци влизат в кошера и излизат обратно натоварени с мед. Ако хванете такава пчела и леко я натиснете, тя ще пусне капка мед.

Пчелите по това време стават зли. Неопитния пчелар може да приеме тихата кражба за добра работа на семействата или за облитане на млади пчели. Дори опитните пчелари често не забелязват началото на тихата кражба.

С кражбите при пчелите да се бориш е трудно, по лесно е да се предотврати такава. За целта трябва да се намалят прелките по време на периоди без паша и плътно да се затварят кошерите. При старите кошери е необходимо щателно да се замажат процепите по тях с глина. Не трябва да се преглеждат семействата денем, това трябва да става вечер или в краен случай рано сутрин. По време на прегледа не трябва да се разбутва меда или да се омазват стените и капаците на кошерите и да се държат дълго отворени.

Да се подхранват пчелите с мед трябва само вечер. Не трябва да се държат на пчелина слаби и без майчини семейства.

Борбата с кражбите се води по следния начин: На нападнатото семейство се съкращава прелката така, че да могат да преминат редом не по-вече от две пчели. Предната стена около прелката се смазва с карболова киселина, бензин, нафта или чесън, за да се намали мириса на мед от кошера, който привлича пчелите крадци.

Ако тези мери не помогнат е необходимо нападнатото семейство да се затвори и премести някъде на хладно за един- два дни., а мястото му леко да се напръска с бензин. На втората или третата вечер, кошера може да се върне на мястото му. През това време пчелите крадци ще са забравили и кражбата ще се прекрати.

При започнало нападение, пострадалото семейство се отнася, а на неговото място се поставя празен кошер. Вечерта пчелите крадци ще отлетят, а неговите пчели ще останат и трябва да се поместят в техния си кошер. След два дни семейството се връща на местото си.

автор В. Г. Кашковски
Снимка на Светломир Иванов.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^