Начало / Новини / Липа три вида-Едролистна липа (Tilia grandifolia Ehrh) Дребнолистна липа(Tilia parvifolia scop) Сребролистна липа(Tilia argentea Pest)

Липа три вида-Едролистна липа (Tilia grandifolia Ehrh) Дребнолистна липа(Tilia parvifolia scop) Сребролистна липа(Tilia argentea Pest)

Липата е отлично медоносно растение. Отделя големи количества нектар и прашец. За много райони на нашата страна липата се явява като главна паша, от която се получават големи количества мед с много приятен характерен аромат. В България са разпространени главно три вида липи – едролистна, дребнолистна и сребролистна.
Едролистна липа (Tilia grandifolia Ehrh)

Дърво с високо право стъбло. На височина достига до 40 м с гъста неправилна корона. Листата са широко сърцевидни, дълги от 6 до 17.5 см и широки от 4 до 12 см. Цветовете са бледожълти, двуполови, събрани от 3 до 14 в увиснали съцветия. Обикновено цъфти през първата половина на юни, рядко в края на май. Според изследвания, един цвят на едролистната липа отделя 7.2 – 9.3 мг нектар със захарност 47.5%. В България едролистната липа се среща в смесените гори, в предпланинските райони и планините от 500 до 1600 м. н. в. из цялата страна с изключение на Странджа планина.
Дребнолистна липа(Tilia parvifolia scop)

Дърво с право или слаборазвито стъбло, достигащо до 30 м височина, със закръглена корона. Листата са закръглени, сърцевидни, дълги 4-10 см и широки 4-9 см. Цветовете са жълтеникави, събрани в увиснали съцветия. Цъфтежът обикновено съвпада с края на цъфтежа на едролистната липа. Отлично медоносно растение. Посещава се от пчелите за нектар и прашец. По данни на Опитната станция, 1 цвят отделя за 24 часа 1.06 мг нектар с 45.8 % захарност. Среща се из цялата страна по сенчестите и влажни места на смесените широколистни гори за 1500 м н. в. Рядко се използва като парково и алейно насаждение, тъй като не понася сушата и замърсения въздух.
Сребролистна липа(Tilia argentea Pest)

Сребролистната липа е с добре развита коренова система и право стъбло, достигащо до 25 м височина с широко-пирамидална до закръглена корона. Листата са широко-сърцевидни, зелени отгоре и сребристобели от глемия брой звездовидни власинки отдолу, откъдето идва името й “Сребролистна”. Цветовете са двуполови, жълти, събрани в увиснали съцветия. В зависимост от района и времето сребролистната липа цъфти от средата на юни до средата на юли. Посещава се от пчелите през целия ден за нектар и прашец. При изследвания на Опитната станция Костинброд за района на София се установи, че за 24 часа 1 цвят отделя 1.4 мг нектар с 42 % захарност. Среща се в смесените широколистни гори до 1500 м н. в. Широко се използва като парков и декоративен вид. Дървесината на липите е мека, обработва се лесно и затова се употребява в резбарството, моливната промишленост и производството на чертожни дъски. В медицината във вид на чай липовият цвят се използва като добро пикочогонно и болкоуспокояващо средство, при простудни заболявания – грип, бронхиален катар, възпаления на гърлото и др.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^