Март

Март

Времето започва бавно да се затопля, особено през втората половина.Макар че все още има сняг, често дневните температури са над нулата и позволяват облитане на пчелите. Майката снася яйца в зависимост от създадените от пчеларя условия в кошера.От ден на ден консумацията на мед в пчелните семейства се увеличава – за изхранването на пилото и за поддържане на подходящ температурен режим -34 – 35 градуса около пилото.В кошера се появява повече влага, която се дължи до голяма степен на това, че от 1 кг, консумиран мед пчелите отделят при дишането си над 700грама водни пари. Слънчевите мартенски дни дават възможност на пчеларя да надникне в плодниците и види състоянието на гнездото. Грижите за създаване на силни и здрави пчелни семейства трябва да бъдат целогодишни.Особено важно значение имат пролетните грижи. Те започват още в края на зимата (февруари-март) когато пчелните семейства излизат от полуактивното си състояние на зимуване.Физиологичното състояние на пчелите сега е много тежко. Макар и да не са отглеждали пило, те са изразходвали до голяма степен натрупаните през есента в организма си резервни белтъчини и мастни хранителни вещества.Изтощени са най силно пчелите, които са били кърмачки до късно през есента или поради закъсняло есенно подхранване са били принудени да преработят голямо количество захарен сироп. Тяхната кърмаческа способност е вече значително отслабнала и след презимуването те не са в състояние да отгледат напълно свой заместнички. Физиологически по добре са запазени пчелите , излюпени през есента, които не са участвували активно в храненето на пилото и не са преработвали захарен сироп.

Трябва да се има предвид това и да се прилагат такива начини на подхранване, които да не изтощават пчелите, за да могат да отгледат максимален брой млади пчели. Предвид особеното физиологическо състояние на презимувалите пчели и поради това, че през раннопролетния период условията по отношение на температурата, на притока на нектар и прашец са неблагоприятни, необходимо е пчеларят да приложи всичките си знания и опит, за да задоволи потребностите на семейството. Много пчелари закъсняват да направят осведомителния преглед и го сливат с основния пролетен.Това е неправилно, защото дълго време не се знае какво е състоянието и от какво се нуждаят отделните семейства.С навременна намеса може да се отстранят някои нередности и да се ускори развитието на пчелните семейства. При него набързо се проверяват количеството хранителни запаси, наличието на майка, има ли влага в кошера, каква е смъртността на пчелите, здравословното им състояние и други. При този преглед пчеларят добива само представа за състоянието на семействата и може спешно да отстрани някои нередности. След това пчелните семейства не бива да се безпокоят с излишни прегледи.Цялостното им състояние се оглежда и преценява по добре при основния пролетен преглед, който става при топло време.При него се прави основен пеглед на пчелното семейство и се установяват количеството на хранителните запаси и на пилото, наличието на качествена майка, здравословното състояние на пчелите, нужно е да се стесняват гнездата и да се почистят дъната и т.н.Установява се колко мед и прашец има, като се знае че една плодникова пита съдържа около 3 кг. мед. Качествата на пчелната майка се определят по външния вид и по количеството и разположението на пилото. Ако по питите има плътно запечатано пило, без да са пропуснати килийки, тя е добра и здрава. Разпръснатото пило показва , че майката трябва да се смени. Броят на пчелите при основният пролетен преглед е важен показател, който определя състоянието на семейството. Ако то е стеснено добре при зазимяването или пи осведомителния преглед, сега не е необходимо допълнително стесняване. Колкото по слабо е семейството, толкова повече се стеснява гнездото, за да се създаде по благоприятен режим за пилото. След като се извършат всички необходими работи в гнездото, дъното на кошера се изважда, почиства се и се дезинфекцира.От прегледа и по падналите по дъното акари може да се прецени степента на опаразитяването от вароатозата и да се набележат мерките, които трябва да се предприемат. За да се запази добре топлината в гнездото, трябва да се оставят толкова пити, колкото покриват пчелите.

В гнездото да се оставят или внасят само светло или тъмнокафяви пити с правилно изградени работнически килийки, в който да има достатъчно храна. Наред със стесняването трябва да се затоплят гнездата отгоре и отстрани със сухи материали. Топлината сега е по важна, отколкото през зимата. За по доброто и запазване и за облитането на пчелите пчелинът трябва да бъде разположен на запазено от ветровете място или да има ветрозащитна ограда. В семействата, които са останали без майка , често се появяват търтовки (това се познава по наличието на търтиево пило). Те трябва да се присъединят към други.Не бива да се придават на осиротелите и слаби семейства пити с яйца или личинки от други, защото няма достатъчно пчели, които да затоплят и хранят пилото. Безсмислено е да се държат в семействата майки със слаба продуктивност, които не могат да осигурят достатъчно яйца за включване на пчелите кърмачки за отглеждане на повече пило. Такива семейства да се присъединят към други, макар и слаби семейства, но с активни майки. В резултат на това ще се отгледат пълноценни пчели и семействата ще се засилят. Слабите семейства с добри майки трябва да се събират по две в общ кошер, плътно разделени с дъска. По този начин пчелите по добре и по икономично поддържат необходимата за пилото температура и семействата много по бързо се развиват. В никакъв случай не бива да се присъединяват или пренасят с болни семейства на здрави.Когато хранителните запаси в гнездото са малко пчелите ги изразходват много по пестеливо. Необходимо е в гнездото да има достатъчно храна. Много пчелари по най-различен начин практикуват пролетното подбудително подхранване. Най добре е то да става като се разпечатват малки площи от мед край пилото. Пчелното семейство, за да се развие, трябва да има постоянно на всяка пита по около 1 кг мед и достатъчно цветен прашец. Ако медът намалее, пчелите водени от инстинкта си, намаляват храненето на майката, а тя намалява снасянето на яйца.Най добре е запасите да се поддържат допълнително с мед, ако няма мед, да се дава захарно тесто или сироп от две части захар и една част вода. Добре е на литър сироп да се добавят 1-3 грама готварска сол. Не е необходимо да се поставя в сиропа киселина или оцет, те пречат за по бързото му преработване.Ако липсва прашец в гнездото и няма резерви от миналата година, трябва да се дадат белтъчини заместители като сухо мляко, хлебна или бирена мая, извара, прясно краве мляко, соево брашно и други. От тези заместители се слага в захарното тесто или в сиропа около 10 процента. От начало сиропът се прави по гъст и се дава в по малки количества, за да свикнат пчелите. През пролетта мерките против заразните болести по пчелите имат за цел да се предотврати пренасянето на заразата в здравите семейства.

Не бива да се създават условия за кражби, налитания и блуждаене на пчели. Неправилно е да се присъединява много отслабнали семейства към други, без да се знае здравословното му състояние. Не бива да се прехвърлят от умрели семейства пити с мед, по които има диарични петна, на други. След работа със семействата, за които се съмнявате за болест, ръцете трябва да се измият добре със перилни препарати, педи да се преглеждат другите кошери. При наличието на признаци на диария и ако има голяма смъртност, семействата може би боледуват от нозематоза, партиф или други причини. От такива семейства се изпращат пчели за изследване в районната ветеринарна станция. При загинали пчелни семейства кошерите се почистват и прибират или временно входовете им се затварят, за да не влизат пчели. През март времето позволява да се води борба срещу вароатозата. За да не посещава замърсени източници и при студено време да загиват, в пчелина се осигурява чиста вода.
магазин детских мультфильмов
шрифты для photoshop

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^