Начало / Новини / Масова смърт на пчели в село Свобода, Добрич

Масова смърт на пчели в село Свобода, Добрич

iztroveni_pcheli_tv7

Пчелари от село Свобода, Добричко сигнализират за масова смърт на пчелите в района, съобщава TV7. Около 70% от отглежданите близо 700 кошера с пчели са мъртви, а останалата част – в агония. Стопаните предполагат, че пръскане на нивите в района на селото е причина за отровените насекоми.

Въпреки че около 30% от пчелите все още са живи, стопаните нямат надежда, че те ще оцелеят. Голяма част от тях не могат да летят и не могат да се върнат в кошерите. В Свобода има 5-6 пчелари с по стотина кошера и още много с по 2-3, съобщава Георги Станчев. Той недоумява от какво са отровени пчелините. След обаждане в Агенцията по безопасност на храните е съставена комисия която да обследва пчелините. Проби са изпратени в софийска лаборатория.
Не се знае обаче дали българската лаборатория ще може да каже точно от какво са отровени пчелите.
По-добре оборудвани лаборатории има в Холандия, Испания и Унгария, но изследванията в тях струват скъпо. Ето защо стопаните смятат, че това ще бъде поредният случай, в който виновниците за унищожения им поминък ще останат ненаказани.
За пореден път никой нищо не знае, никой нищо не е видял, никой нищо не е чул, пише възмутен пчелар по темата.
Очевидно няма работеща система за предупреждаване на пчеларите за планирания пръскания с пестициди. Би трябвало министерството да обърне внимание на това.
„Трябва да се приеме спешно Закона за защита на растенията, за да влезе в сила Националният план за устойчива употреба на пестициди, който съдържа т.5, въвеждаща разрешителен режим за пръскане със самолети.“, смята Даниела Челебиева.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^