Начало / Обучение / Маточно млечице

Маточно млечице

pchelno_mlechice_1

Маточното млечице се получава от незатворените маточни килийки. Препоръчва се да се взема от маточници с 3 дневни личинки, тъй като съдържат най- много млечице 250-300 мг. Досега не е установена разлика в лечебното действие на маточното млечице в зависимост от възрастта на личинките. млечицето се извлича със стъклени шпатулки, или чрез изсмукване с вакуумни помпи. При извличането трябва да се спазват строги хигиенни изисквания, за да не се внесат микроорганизми., които биха причинили неговото разлагане.
При подбор на силни семейства и постоянно подхранване на младите пчели кърмачки може без увреждане на медосбора да се получат за 3- 4 месеца по 400- 600г млечице от кошер.
Най- често извлеченото от килийките млечице се запазва в чист пчелен мед. Обикновено една част млечице се поставя в 100, 200 или 500 части мед. Медът има антимикробни свойства и не позволява в млечицето да се развият ферментационни процеси. Тази смес трябва да се пази на тъмно в добре затворени съдове. Млечицето се запазва добре за известно време в хладилник при нула градуса . Пчелното млечице действа ободряващо и укрепващо на изтощения организъм.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^