Начало / Обучение / Медовина

Медовина

Ето една рецепта:
мед
вода
мая (за предпочитане бирена, но може и обикновена хлебна)
подправки (Задължително е в тях да има нещо кисело или горчиво, в противен случай няма да се получи качествена ферментация. Различни са в зависимост от времето и мястото на написването – в немските са хмел, градински чай и други подобни „билкови“ подправки, докато южните френски рецепти използват джинджифил, канела, карамфил и други подобни „сладникави“ подправки, но там се използва задължително и лимон.)

Взима се една част мед и четири части вода и се довеждат до кипене, обира се и се изхвърля пяната, добавят се подправките и се оттегля от огъня. Като изстине „колкото да можеш да потопиш въка вътре“ добавя се мая (в зависимост от количеството , но обикновено за 4 литра вода и 1 кило мед е „половин орехова черупка“. След това се слага в съда за ферментация (препоръчително с ферментационна тапа) и се оставя да ферментира. Когато се избистри и спре да ферментира е готово, но колкото по отлежава, толкова по-добре.
За подробности:

http://www.modvsvivendi.org/forum/viewtopic.php?t=128&highlight=%EC%E5%E4%EE%E2%E8%ED%E0

Там има и още една рецепта, която е превод от немски език.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^