Начало / Обучение / Метод на Блинов

Метод на Блинов

Метод на Блинов
Ранна пролет, когато още е студено, а пчелните семейства имат малък състав, предимно старо поколение, изтощено от изминалата зима, е нужно да се създадат оптимални условия за отглеждането на пило и съхранение на силите на презимувалите пчели.(тук е ролята на Тайфун-С). С тази цел А. Блинов от своят опит е достигнал до метод, който позволява да се реализират тези неща. На пръв поглед, метода е много прост, но не всеки ще се сети за тези неща.
Същността на метода се състои в съкращаването на гнездата на семействата ранна пролет. По Блинов, съкращаването на гнездата следва да бъде не до количеството рамки, заемани от пчели, а по компактно. Следва да се оставят 2 пъти по малко рамки,от колкото заемат пчелите в семейството. Тези рамки са с по малко мед и са предназначени за пило. Останалите рамки се прехвърлят зад преградната дъска и пчелите спокойно могат да си вземат от хранителните запаси.
В такова гнездо, майката не разхвърля пилото на голямо количество рамки, а формира компактно пило, което пчелите лесно топлят, при това губейки по малко хранителни и енергийни запаси. Не е нужно да се страхуваме от недостиг на място за пило. Отделеното място на първо време е предостатъчно. След известно време, 2-3 седмици може постепенно да започнем да предвижваме преградната дъска според снасянето на майката на нови рамки.
Даденият метод следва да се прилага само на слаби семейства, понеже силните лесно се справят с всичкото пило, което успее да снесе майката. От тук следва извода: Искате повече да почивате или обичате да мързелувате, отглеждайте само силни семейства, които не са им нужни тези неща.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^