Начало / Обучение / Метод на Демари

Метод на Демари

Метод на Демари се нарича използването на начин за разширяване на гнездата,чрез пренасяне на пилото или майката от единия корпус в друг и ограничаване дейността и с поставянето на Ханеманова решетка.
Тя се поставя обикновено в долния корпус.
При използването на този метод се подбират и взимат само силни пчелни семейства,като питите с пило от един корпус се пренасят в друг.
Между тях се поставя Ханеманова решетка.
В първия корпус заедно с майката се оставя само една рамка с незапечатано пило и яйца.В празното пространство и на двата корпуса Демари препоръчва да се поставят празни пити или восъчни основи за градеж.
При наличие на силна,обилна паша в/у кошера се поставя магазин.
През 1894г. Демари внесъл някои изменения в първоначално разработения си метод. Той пренасял във втория корпус всичките пити с пило, а майката с празните пити оставял в долния корпус. Освен това в горния корпус той пробивал малка дупка, през която търтеите да излитат. Наличието на този отвор предотвратявал запушването на разделителната Ханеманова решетка с мъртви търтеи.
През 1895г. Демари изпробвал цялото запечатано пило да се пренесе и постави във втория горен корпус, а майката и незапечатаното пило да се оставя в долния. По този начин майката е отделена от голяма част от пилото и летящите пчели остават с нея и работят в освободеното пространство. Ако се остави само една рамка с пило в долния корпус, това много ще забави изграждането на нови пити, тъй като младите пчели, които градят се намират във втория корпус.
При използването на този метод майката разполага с достатъчно място за снасяне и рамките с пило, с пчели-кърмачки по тях, предоставят отлична възможност за бързо развитие на плодник при подходяща температута. Това са идеални условия, при които майката има възможност и снася максимално количество яйца.
Друг положителен ефект е, че отделянето на маточно вещество към горния корпус отслабва, а понякога спира и напълно. При всеки от тези варианти на метода се избягва пренаселеността на гнездата..
За да се освободи по-голямо, свободно пространство на пчелната майка пилото от гнездото се пренася и поставя в горния корпус. По този начин се освобождава достатъчно място, където пчелите-събирачки да складират събрания нектар. Освободените от пилото килийки във втория корпус(когато пилото се излюпи) също могат и се използват от пчелите за складиране на пчелен мед. Преди това да се случи е много вероятно, в питите с пило да бъдат залижени още маточници. Ето защо е задължително да се разрушат всички съществуващи маточници, както и след една седмица да се направи повторна проверка и на двата корпуса с пило. Ако това не се извърши пчелното семейство ще се рои, независимо от използването на метода на Демари.
Намиращото се в долния корпус пило ще бъде запечатано и от него ще се излюпят нови пчели. Когато вторият корпус се напълни с мед в/у него се поставят магазини
Това се случва при роене, но при използване метода на Демари, семeйството просто не се рои. Осн. причини за роене на семейства са следните:
1. Голямо количество пило в гнездото.
2. Недостатъчен брой свободни килийки, в които майката да снася яйцата си.
3. Особено голямо струпване на млади пчели в долния корпус.
4. Липса на място за събиране на пчелен мед.
Именно при използването на метода на Демари младите пчели, които се явяват причина за роенето на пчелното семейство се прехвърлят в горния корпус, където те могат да приемат и складират в свободните килийки нектар разпръскват го и след като му се изпари влагата го запечатват. При използването метода на Демари при двукорпусни кошери, обикновено цялото количество запечатано пило се поставя в най-горния корпус, а незапечатаното – отдолу заедно с пчелната майка. Когато във втория корпус започнат да се излюпват младите пчели в килийките се освибождава място за складиране на пчелен мед. Като се запълни с мед върху него се поставя магазин.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^