Начало / Обучение / многокорпусен кошер

многокорпусен кошер

Многокорпусен кошер

Многокорпусният кошер, като система Лангстрот-Рут, е най-широко разпространен в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и други страни от Азия и Африка.

Подобреният (от Л. Радоев) в Опитна станция по пчеларство в София многокорпусен кошер се състои от дъно, три корпуса с по 10 рамки, покривна табла, ханеманова решетка, разделителна табла, преградна дъска, вентилационна рамка с мрежа и покрив.

Дъното на кошера е отделно с оглед на смяната на корпусите. То е наклонено или хоризонтално и в средата има кръгъл вентилационен отвор с диаметър 120мм, който отгоре е замрежен, а отдолу се затваря с кръгла фалцвана капачка на панти.

Входът на кошера се образува отпред по цялата дължина на дъното. На предната част на дъното е прикрепена на панти прилетната дъска, която при вдигнато положение притваря плътно долния вход на кошера.

Корпусите са с дебелина на стените 25мм, вътрешните размери на корпусите (без первазите) са: дължина 450, ширина 375 и височина 240мм. Вгорния край на предната и задната стена има фалц, дълбок 20 и широк 10мм; в него се приковават ламаринени релси, върху които стъпват рамките.

На четирите стени отвън в долния краи има фалцове, високи 17 и дълбоки 2мм, зарязани под ъгъл в горния си край, на които са прековани первазите. По този начин се предотвратява проникването на вода между корпусите и се постига здраво закрепване. На предната страна на корпуса на 115мм от горния му край има наклонен надолу вход дълъг 100 и висок 8мм, под който на панти е прикрепена прилетната дъсчица, а отпред и отзад по средата на стените има улей за ръкохватки.

Във всеки корпус има по 10 рамки с външни размери 435мм и 230мм. Широчината на горната летва е 25, а дебелината 18мм. Страничните летвички са дълги 220, дебели 9 и широки в горната си част 36.5мм, а в долната 25мм.

Покривната табла се състои от плот с правоъгълна рамка по външните размери на корпуса. По средата има кръгъл отвор с диаметър 90мм, който се притваря с дървена капчка с фалц и се използва при подхрамване на семейството.

Ханемановата решетка служи за ограничаване на майката в долните 1-2 корпуса. Ширината на рамката е по вътрешните размери на корпуса, а дължината е 495мм.

Разделителна табла служи за дъно на горния корпус при разделянето в него на част от пчелите, пилото и меда за формиране на нуклеус, запасна майка или помощно семейство. Направена е по външните размери на корпуса. Отгоре и отдолу на предната и задната страна на рамката на разстояние 60мм от края са изрязани прорези, високи 7 и дълги 100мм, които се притварят от дървени затварячи. На двете половини по средата има по един кръгъл отвор с диаметър 70мм, който от долната си страна е замрежен с гъста мрежа, а отгоре се прикрива с въртяща се ламаринена капачка.

Преградната дъска се използва за стесняване на семейството, тя е дебела 14мм и плътно се допира до стените, дъното и покривната табла.

Вентилационната рамка се използва при превозване на кошерите или при затваряне на пчелите с оглед за предпазване от отравяния .

Покрива на кошера захлупва корпуса и е с дължина 533, широчина 458 и височина 110мм, а дебилината на стените е 15мм. Отвътре на четирите страни има 4 летвички с които стъпва на покривната табла. Отгоре покривът е облицован с поцинкована ламарина която се спуска на 20мм по стените му.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^