Начало / Обяви / Други / Мор! Пчелите в Пловдивско измряха от студ и отрови

Мор! Пчелите в Пловдивско измряха от студ и отрови

Мор! Пчелите в Пловдивско измряха от студ и отрови
Заради поголовното измиране на пчелите вече са започнали и кражби на кошери
10:40, 08.03.2017 0 коментара 5412 прегледа
Автор: TrafficNews.bg
Мор! Пчелите в Пловдивско измряха от студ и отрови

Близо 40% от пчелите в Пловдивско са измрели заради тежката зима и от препарати, които са забранени в ЕС, но у нас с тях се третират различни култури, твърдят от „Акация 1899″. В дружеството членуват собственици на кошери от целия регион.

„При големи студове пчелите не могат да облитат, за да изхвърлят отпадните си продукти, и умират. Самите семейства бяха слаби, тъй като миналата пролет нямаше големи добиви от мед“, обяснява зам.-председателят на организацията Любомир Герев, цитиран от 24 часа. Негови колеги от други райони на страната се оплаквали, че са загубили 50-60 процента от медоносните си насекоми.

Такъв бил случаят с пчелар от Старозагорския край с над 380 кошера. Половината от пчелите му са мъртви. Фермерите са убедени, че не само минусовите температури са причина за масовия мор, но и неоникотиноидите, с които се обработват рапицата, слънчогледът, царевицата.

Пчелите събират прашец от цветовете и вода от листата им, затова в Европа не се разрешава използването на тези препарати. Установено било, че са опасни и за яребици, жаби, водни кончета. Заради поголовното измиране на пчелите вече са започнали и кражби на кошери.

Според старите пчелари посегателствата се извършват от фермери, които не разбират от пчеларство, но се захващат с него заради евросубсидиите. Фермерите са притеснени как ще опазят кошерите си. Те се надяват времето да се затопли по-бързо, за да цъфнат растенията. Първата паша на пчелите т.г. се очаква да е през април от рапица, а следващата – от акация. В началото на юни пчеларите ще вадят новия мед.

Прогнозите им са, че цената му няма да се вдигне, тъй като пазарът е залят от вносен. Наши търговци го вземали на безценица от Китай и Украйна. Вкусовите му качества обаче били далеч от тези на родния.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^