Начало / Обучение / Обемът на кошера

Обемът на кошера

beekeeping

beekeeping

Когато през 1993 г. започнах да се занимавам с алпийския кошер, чиято рамка е 1/2 от плодниковата рамка на кошера Дадан-Глат, се сблъсках с два проблема:
1. обема на плодника;
2. вентилацията.
Какъвто трябваше да бъде плодникът на този съвсем нов модел кошер – от два или от три корпуса? Ще припомня, че корпусът мъ е 8-рамков. Така е замислен той от Абат Варе, който е истинският създател на този френски модел кошер, неправилно наричан в Русия и у нас “ кошер на Роже Делон.
Абат Варе конфигурира своя кошер с плодник от два корпуса. А това го изравнява с 8-рамков ДБ-плодник. Когато показвах и споделях с по-стари и по-опитни от мен пчелари своя опит от първите два сезона, в които работих с алпийски кошер, първата реакция на всички беше: „Това е много малък плодник и той не може да развие достатъчно по сила пчелно семейство, за да бъде готово за пашата.“
Тези коментари ме накараха на третата година да ползвам и плодник, формиран от три корпуса на алпийския кошер. В такава конфигурация на плодника той става равен на 12-рамковия ДБ-плодник.
Тъй като през този сезон имах алпийски кошери както с плодник от два корпуса, така и с плодник от три корпуса, получих категоричен отговор на въпроса кои семейства са по-продуктивни.
Всички пчелни майки бяха едногодишни. Плодникът беше отделен от медовите корпуси с Ханеманова решетка. В края на сезона, когато центрофужих медовата реколта, от кошерите с двукорпусен плодник получих двойно повече мед в сравнение с реколтата от кошерите с трикорпусен плодник.
Моят опит показва, че за да може да се управлява пчелното семейство правилно е необходимо да имате на разположение:

*за ДБ-кошер – 1 плодник и 3 магазина;
*за ЛР-кошер – 2 плодникови корпуса и 3 медови корпуса;
* за кошер модел Фарар – 2 плодникови корпуса и 4 магазина за медови корпуси;
* за 8-рамков корпусен кошер с рамка ДБ(435х300мм) – 1 корпус за плодник и 3 корпуса за медовик;
* за алпийски кошер – 2 корпуса за плодник и 5 корпуса за медовик.

Приблизително това са питите, които трябва да имаме, за да се реализира и най-добрата паша. Тогава ще бъдем в състояние да подсигурим на пчелите необходимото количество килийки за нектара точно навреме.

източник: в. Пчели

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^