Начало / Новини / От 2019 г. и пчеларите ще имат консултативен съвет за проблемите в бранша

От 2019 г. и пчеларите ще имат консултативен съвет за проблемите в бранша

10.12.2018 г.

След протеста

Единственият ефект от днешните протести на пчеларите пред министерството на земеделието е този, че от следващата година браншът ще разчита на консултативен съвет по пчеларство към агроминистерството, където да се решават актуални проблеми на бизнеса. Това съобщи за Синор.БГ председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов след срещата, която представителите имаха със земеделския министър Румен Порожанов.

Днешният протест се отличаваше с изключителната си масовост. Между 300 и 400 пчелари от цялата страна дойдоха в София, за да изразят своя мирен протест срещу липсата на политики по отношение на дребния бизнес, зает с пчеларство.

При днешната среща със земеделския министър пчеларите били информирани, че държавата не може да отпусне по-голям бюджет от сега гласувания по схемата „де минимис“, което означава, че за пчелно семейство ще се платят едва 5 лева. Исканията на стопаните бяха за 40 лева на семейство, тъй като тазгодишните загуби са изключително големи, но очевидно, че няма да бъде изпълнено.

Пчеларите настояваха и за „такса опрашване“, която да се въведе за сектора през следващия програмен период. По това искане също тепърва ще се водят преговори, така че браншът не е получил категоричен отговор.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^