Начало / Обучение / Пеенето на майките! Кога майките пеят? Защо се наблюдава и няколко майки в едно семейство?

Пеенето на майките! Кога майките пеят? Защо се наблюдава и няколко майки в едно семейство?

Този въпрос често задаваме, както и се случва да чуем характерните звуци, издавани от семейството.Звуците се оприличават на „Мат мааат мат мат“, или някои оприличават на квакане-“Ква кваааа ква ква“.
В пчелните семейства, майките издават три вида звуци.Те са свързани с различни състояния както на семейството, така и на самата майка.
Звуците са най-изявени, когато семейството е изпаднало в роево настроение и майките в маточниците контактуват помежду си.
Звуците издава майка в маточник, която е готова за излизане, но по инстинкт не излиза и отправя сигнали към другите майки в маточниците, като с това проверява, има ли други майки, годни за излизане.Обикновено годните за излизане майки от маточниците с тези сигнали проверяват /информират се/ за наличието им и колко такива готови майки има.
Биологичният смисъл на издаване на такива звуцив зрелите готови маточници е много голям.Антагонизмът при съжителството на две млади майки, независимо дали са оплодени или не, е много силен.
Само в периода на рояване е възможно съжителството на повече майки-обикновено старата майка излиза с първия рой и за кратко време в семейството се излюпват няколко майки от маточниците.Именно тези майки, могат да се търпят известно време, докато излети втория, а понякога и трети рой.За това и в някои от роевете се наблюдават по няколко неоплодени майки.Но при установяване на трайно място, за 1-2 денонощия, в семейството вече остава само една майка-силната, качествена и здрава майка.
Когато се чуват такива сигнали, се забелязва само прогризване на малък отвор на капачето на маточника.Майката не бърза да излиза, а само информативно проверява за други нейни съпернички.И през това отворче, кърмачките я хранят.Колкото повече такива звуци се чуват от различните краища на кошера, толкова майката не бърза да излиза и се застоява по-дълго в маточника.Това е и хитър начин, защото тя съобщава, че е годна да излезе,а през отворчето в капачето, пчелите я хранят и тя заяква все повече, за да може да излезне срещу своите съпернички, които също са се обаждали от другите маточници.
Лошокачествена, хилава майка в роеви маточник, не се обажда.
………………
Когато пчелното семейство отглежда майки за самосмяна или свищеви, без да е изпаднало в роево състояние, както и при изкуствено осеменяване, младите майки от маточниците, не издават такива звуци.Тук вече, отпада нуждата от тях, защото семейството не се готви за размножаване, а само за отглеждане на нова майка.Имат необходимост само от една майка и те приемат първата, която се излюпи.Тогава вече, майката, заедно с другите пчели унищожават всички други маточници и майките в тях, ако има.Дори да успеят едновременно да се излюпят няколко майки едновременно, те са с неукрепнал организъм, имат мек хитин, бавни и несигурни движения.Защото не са издавали звуци, не са имали отвор в капачето, през което пчелите да ги хранят за заякване за предстояща борба и излитане на рой.
Но вече след заякването, започват борба и оцелява силната и здрава майка.
Младите, неоплодени майките издават и други звуци.Това става, когато семейството си е отгледало майка или се е излюпила майка от придаден маточник.Тя вече е напълно укрепнала и е готова за битка със съществуваща такава, ако има.Такива звуци, са много по-продължителни от звуците на майките в роевите маточници.
Интересното е, че излязлите вече от маточниците роеви майки, започват да издават същите такива продължителни звуци, както нероевите майки.
Поставените в транспортни клетки майки, издават сходни звуци, като тези на неоплодените майки в семействата.
Когато обаче в такива клетки се поставят неоплодени майки, те започват да „пеят“ скоро след поставянето им-до няколко часа.При поставяне на оплодени майки в тези клетки, те започват да пеят по-късно-след минимум 12-15 часа.
Както оплодените, така и неоплодените майки, издават по-активно звуци, когато усетят друга майка наблизо.
Особено голям „хор“ става, когато са наредени много клетки с майки, подготвени за транспортиране и затъмнени една от друга.
Има още един вид звук, който майките издават.Това е, когато пчелите са настроени враждебно към майката.Хващат я за крак, крилце и др.Тогава майката започва да издава характерен звук.Той е по-продължителен и малко по-висок /тънък/, в сравнение с този, който издават неоплодените майки в нормално състояние на семейството.В такъв случай, около майката се наблюдават и „настръхнали“ и войнствено настроени пчели!

С малки съкращения, статията е от сп.Пчеларство, бр.11/84 г
От Владимир Ванков май 2016 г /ПЧЕЛИН/

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^