Начало / Новини / Половината от пчелите в САЩ са измрели през последната година 15.05.2016

Половината от пчелите в САЩ са измрели през последната година 15.05.2016

Пчеларските ферми на САЩ са загубили около 44% от пчелите си през изминалата година, което провокира учените да говорят за екологична катастрофа и възможен срив на цялата популация на пчели, дължащи се на епидемия от акара Вароа (Varroa destruktor), съобщават учени от Университета в Мериленд, предаде РИА Новости.

„Вече втора година наблюдаваме, че популацията на пчелите продължава да намалява с много висока скорост през лятото, което ни накара да се тревожим за нейното състояние. Намаляването на числеността на пчелите през зимата е нормално явление, но фактът, че пчелите измират през лятото, когато трябва да са най-здрави, много ни притеснява“, казва Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд.

През последните години в САЩ се развива опасна ситуация както за домашните пчели, така и за техните диви родственици. Броят им първо е спаднал с 40% през миналата година, а след това с още 44% през тази година.

Основната причина за изчезването на домашните и на дивите пчели е конкретен феномен – епидемията на паразитния акар Вароа. Това членестоного е опасно за пчелите не само по себе си, а поради факта, че е носител на няколко вируса, заразяване с които води до деформация на крилата на пчелите и различни други проблеми.

Информационна aгенция „Дартс Нюз“ ©

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^