Начало / Обучение / ПОЧИСТВАНЕ НА ВАРОВИТОТ ПИЛО -(продължение) СТИВ ТЕЙБЪР САЩ

ПОЧИСТВАНЕ НА ВАРОВИТОТ ПИЛО -(продължение) СТИВ ТЕЙБЪР САЩ

Сега погледнете какво сте направили вие и са извършили пчелите. Пчелите въпреки че са много податливи на заболяването, ще почистят бързо заразените личинки, но ще ги пуснат на дъното, откъдето обикновено не ги отстраняват бързо. Всеки път ,когато възрастните пчели се докосват до мумиите и се изкачват нагоре, те ще носят и ще разпостраняват спорите из целия кошер. Това е особено опасно , ако тези спори докоснат личинките. Така , че какво трябва да направите, за да помогнете на пчелитеда почистят гнездото си? Веднага отстранете източника на зараза!Така възрастните пчели няма да имат повече контакт със заразение мумифицирани личинки, след като са ги извадили от килийките на питите.
Наистина при този начин на третиране в кошера ще останат много спори и варовитото пило ще се появи отново.Но при нашите експерименти беше намалено количеството му в централните плодникови пити от 100 броя и повече на по-малко от 1. Ако в кошера ви иманяколко стотици килийки, това означава ,че тези личинки няма да се развият във възрастни пчели. Нещо повече, излюпващите се пчели ще вършат друга работа, а не тази, която би трябвало да вършат. Те ще трябва да се освободят от мумифицираните личинки. Така ,че вие ще загубите не само пчелите, които би трябвало да са живи, но и усърдната работа на тези, които са останали живи.
Мисля, че при мнго чувствителните пчели мумифицираните личинки се отстраняват за около една седмица. В резистентните семейства дори не се формират мумии, понеже пчелите разпознават болните личинки и ги отстраняват, или личинките се отстраняват най-много ден-два след мумифицирането им.Това са изглежда няколко форми или механизми на резистентност към това заболяване и бъдещите научни изследвания ще установят кои от тях са по-ефективни.
Този метод на почистане на умрялото пило в кошера не еизмислено от мен.Той е бил предложен за първи път повече от 70 години. Не зная кой го е предложил за първи път и ако някой от вас си спомни, моля да ме уведоми.

списание ПЧЕЛАРСТВО брой 3 1992г.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^