Начало / Обучение / ПОЧИСТВАНЕ НА ВАРОВИТО ПИЛО – СТИВ ТЕЙБЪР САЩ (това мероприятие е лесно изпълнимо и най-важното е , че е евтино)

ПОЧИСТВАНЕ НА ВАРОВИТО ПИЛО – СТИВ ТЕЙБЪР САЩ (това мероприятие е лесно изпълнимо и най-важното е , че е евтино)

С всяка изминала година варовитото пило създава все повече проблеми и засега няма ефикасно лекарствено средство за борба срущу това заболяване. В тази статия е описан един ефективен начин за борба, който може да изпитате във вашия пчелин, когато се налага това.
Болестта варовито пило се причинява от гъбата, наречена ASCOSPHAERA APIS. Болните личинки са мумифицирани, като някои от тях са бели, а други -черни. В белите се намира безплодната форма на гъбата, наречена мицел,докато черните съдържат полови черни плодни тела. Само личинките и предкакавидите се заразяват и някои видове пчели са по-резистентни към заболяването от други.
В процеса на работата ни, насочена към откриване налинии пчели, които са резистентни към варовитото пило, ние ваксинирахме семействата със спори. Питите след това бяха разнесени из пчелина, така че няколко семейства, които бяха с податливи на това заболяване майки се заразиха до такава степен, каквато не бях виждал до този момент. На практика през този сезон ние имахме семейство, което почти загина в резултат на това заболяване. Разработих метод с цел да спася това семейство и го приложих при много други тежко заразени семейства. Той даде резултат, освен това е лено изпълним и най-важното е , че е евтин. Изпитайте го и споделете дали е подходящ при вашите условия!
В борбата с варовитото пило трябва да се направят три неща:
1. Отстранете майката. Можете да я поставите в клетка, но аз Ви предлагам да я убиете, защото нейните пчели са податливи към варовитото пило. Във всички случаи да има майка в кошера затворена в клетка, независимо дали е нова или стара. След 8 дни унищожете всички заложени маточници.
2. Когато махнете маточниците на 8 мия ден, проверете питите за наличие на мумии в резултат на варовитото пило. Повечето от тях ще са изчезнали. Въпреки това трябва да изчакате, докато всички заразени мумии са отстранени от питите, и едва тогава да освободите майката. Това отнема около две седмици. Проверете запечатаното пило, за да се уверите, че под капачетата пилото е живо (а не умряло). Проверете специано капачетата , които не изглеждат нормално.
3. Когато в питите няма повече заразени мумии, освободете майката от клетката. След това почистете дъното.

Следва продължение!!!

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^