Начало / Обучение / По време на главната паша трябва да се вземат мерки за ограничаване на яйценосната дейност на майката.

По време на главната паша трябва да се вземат мерки за ограничаване на яйценосната дейност на майката.

Това се прави за да може за се използват пчелите за събиране по-големи количества нектар. Това е особено важно за кошери с голям обем, в които майката има повече място за снасяне. Когато имаме по-богата паша и силни семейства, пчелите сами ограничават яйцеснасянето на майката, като запълват с нектар килийките, освободени от излюпващото се пило. Чрез ограничаването на яйцеснасянетосе спестява големи количества храна, както и грижи по отглеждане на пилото. Ако главната паша е една и е краткотрайна (2-3 седмици), яйцеснасянето трябва да се ограничи около една седмица преди нейното начало. По този начин с настъпването на пашата, пчелите вече да не са ангажирани с отглеждане на пило и се включат в принасянето на нектар в по-млада възраст.

Когато пашата е дълготрайна (70-80 дни) или след първата следват и други главни паши (акация, лавандула, липа и др.), яйцеснасянето трябва да се ограничи около 25-30 дни преди края на последната главна паша.

Ако майката продължава да снася усилено и през този период, пчелите, които ще се отгледат от снесените яйца, практически няма да вземат участие дори и в преработката на нектара, защото медосборът вече ще е приключил и те ще бъдат само консуматори на събрания мед. Тези пчели няма да доживеят и до зимата.

За ограничаване на яйцеснасянето при многокорпусните кошери, корпусът с майката трябва да се постави на дъното и се покрие с ханеманова решетка. Отгоре се слагат останалите корпуси за мед. За да не се допусне залагане на маточници в горните корпуси, то техните входове трябва да се затворят, докато се запечати намиращото се там пило. Така пчелите се принуждават да преминават през долния вход и така те ще бъдат в контакт с майката. След това горните входове трябва да се отворят за улеснение на пчелите и за усилване на вентилацията. По същия начин се постъпва и при кошера Дадан-Блат с втори корпус, като ханемановата решетка се поставя между него и плодника. Това се прави след като гнездото се преустрои за медосбор. Ако някоя майка се е качила в магазина, тя трябва да се свали в плодника, върху който се поставя ханеманова решетка.

При по-слаба паша ограничаването на майката в долния корпус или плодника не е достатъчно, тъй като пчелите складират нектара и меда в корпусите или магазините над ханемановата решетка и майката продължава безпрепятствено да снася.

В такъв случай при последната главна паша, майката трябва да се изолира с вертикална, ханеманова решетка на 3-4 пити (1-2 с мед и прашец и 1-2 празни) в странично отделение. То се покрива със здраво платно или парче от ханеманова решетка. Майката може да се постави и в изолатор (с 1-2 пити), на чиито страни има ханеманови решетки. След приключване на пашата, тя се освобождава за усилено яйцеснасянеи отглеждане на млади пчели през есента. Когато питите в плодника са запълнени с мед, няколко от тях (4-5) трябва да се изцентрофугират (2/3 от площта им в долната част) и да се върнат обратно в средата на гнездото. Това се прави за да има достатъчно празни килийки за яйцеснасяне.

Освен по описаните начини, майката може да бъде ограничена да снася в магазина (корпуса), като се извадят 1-2 пити, а останалите се разреждат на равномерно една от друга. Пчелите се принуждават да надграждат килийките на питите за да възстановят променените разстояния между тях. След като възстановят нормалните разстояния между питите майката не може да снася в тях, защото килийките са вече по-дълбоки и пчелите ги запълват с мед. Такива удебелени пити се разпечатват много лесно и бързо с пчеларския нож. Удебелените пити пълни с мед се режат с пчеларския нож наравно с нивото на летвите на рамката. Така се получава и по-голямо количество восък.

Източник: Агронет.бг

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^