Начало / Новини / Предимства на меда от рапица

Предимства на меда от рапица

Предимства на меда от рапица

Рапицата е маслодайно растение, чийто прашец пчелите много харесват. Обикновено, ако е посята през есента на предходната година, през месец май на текущата пчелите започват да събират прашеца и нектара на рапицата. В днешно време най-много този мед се произвежда в Европа и Обединеното кралство. Годишно Англия продава мед на стойност над 113 милиона паунда или 3 милиона буркана.

Медът от рапица кристализира бързо, защото е с високо съдържание на вода – близо 18 % от състава си. По тази причина, след като пчелите го добият, той трябва да бъде изнесен от кошерите до една седмица. Съдържа и глюкоза (близо 51 %), която подпомага умствената дейност, а разтворен в мляко, облекчава възпаленото гърло.

На цвят рапичният мед е доста бял, а ароматът прилича на това на зелето, като вкусът е далеч по-приятен. Предпочитан е от много хора и заради факта, че не е много сладък, има ниска киселинност и високо рН.

Консумацията на мед от рапица е много полезна за здравето на човека. Смята се, че той лекува бъбречни заболявания, както и такива, свързани със зрението. Също този мед съдържа елемента Q3, който е много важен за развитието на костите. По тази причина се използва и за лечение на остеопороза.

Ползите на меда от рапица не спират до тук. Той подпомага регенерацията и еластичността на стените на кръвоносните съдове. Похапването му е полезно и за черния дроб, далака и панкреаса.
Рапица

Приет веднъж, той много бързо се абсорбира от чревната лигавица и има способността да отстранява тежки метали от организма. Също редовният прием на мед от рапица намалява нивата на лошия LDL холестерол.

А богатството на витамин Е в този натурален продукт е от съществено значение за забавяне стареенето на кожата, която изглежда жизнена и здрава в резултат на консумацията на рапичния мед. В него се открива и витамин А, който е силен имуностимулатор, полезен за зрението, кожата, костите.

В 21 век са познати повече от триста различни сорта мед, всеки събран от различни източници по цял свят. Много пчелари наричат меда от рапица жив мед заради многото му лечебни качества. Подходящ за консумация от деца, защото не предизвиква алергии.

Владимир Николчовски Тези простотии ги разправяйте на глупаците! Така наречената рапица е ГМО на дивия синап! „Нектарът“ на рапицата не е полизахарид, а тризахарид, който много трудно се разгражда от диастазата на пчелите. Рапицата се пръска с неоникотиноидни пестициди срещу вредител, който се храни със семето й. Ако пчелинът е в близост до поле с рапица, пчелите променят рязко поведението си и стават изключително агресивни. Висока е и загубата на пчелни семейства в следствие на отравяния. В Западна и Централна Европа на огромни площи масово се сее рапица. Монокултурите, засяти на големи площи, водят до белтъчен глад при пчели те и бързата им гибел през есента и зимата. Пчелите трябва да се държат далече от полета с рапица, което е невъзможно в Западна и Централна Европа, тъй като там основно се отглежда тази ГМО „култура“. Относно рапичния “ мед“. Той е изключително неприятен на вкус и не може да се сравнява по всички показатели с многоцветния български пчелен мед! Ако не бъде навреме премахнат от кошерите кристализира в килийките и през зимата води до диария и смърт на пчелните семейства.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^