Начало / Обучение / Предимства на многокорпусния кошер

Предимства на многокорпусния кошер

Предимства на многокорпусния кошер

Предимства на многокорпусния кошер. В сравнение с кошерите система Дадан-Блат и лежак, многокорпусният кошер има редица предимства.

1. Обемът му се увеличава вертикално и кошерът наподобява естествените жилища на пчелите – хралупите на дърветата.

2. В него има по – добри температурни условия, понеже топлият въздух като по – лек се разполага в по – дебел пласт в горната част на гнездото и обхваща по – добре питите. През зимата и особенно през пролетта при два корпуса под пчелното кълбо има достатъчно свободно пространство (т.нар. „въздушна възглавница”), където се спуска и излиза през входа образувалият се при дишането въглероден двуокис, а нахлуващият студен въздух се смегчава. При Дадан-Блатовия кошер, поради това, че няма достатъчно добра изолация, пилото на долния край на питите е по – често изложено на простудяване и оттам на простудяване от кисел и европейски гнилец.

3. При зазимяване на пчелните семейства с два корпуса или с корпус и магазин, хранителните запаси са разположени по посока на движението на пчелното кълбо (нагоре), където е по – топло. По този начи както през зимата, така и през пролетта пчелите са винаги в контакт с храната. При студена и продължителна зима, пчелите в Дадан-Блатовите кошери и в лежаците понякога не могат да се придвижват встрани към пчелите с мед и вследствие на това загиват от глад въпреки наличието на храна в кошера.

4. Снасянето на яйца от майката и отглеждането на по – голямо количество пило се стимулират много по – лесно при многокорпусните кошери чрез неколкократно разменяне на местата на корпусите през пролетта до главната паша, както и през есента.

5. При многокорпусния кошер обемът се увеличава за развитие или медосбор чрез поставяне на резервни корпуси според нуждите, поради което при правилна работа с него, пчелните семейства не изпадат в роево състояние.

6. В многокорпусните кошери, новите пити се изграждат бързо и качествено, понеже корпусът с восъчните основи се поставя в най – топлата част на гнездото, където пчелите, които произвеждат восък са най – много. Поради това, че рамките са ниски, питите се изграждат до долу с работнически килийки, не се разтеглят в горния си край и рядко се късат. При многокорпусните кошери, всяка година се изгражда по 1 корпус с нови пити, като същевременно се бракуват старите и негодни пити след медосбора. Поради качествения градеж на питите, отглеждането на търтеи е сведено до минимум.

7. Поради по – благоприятните условия за снасяне на яйца, пчелните семейства в многокорпусните кошери се развиват по – бързо и по – добре и са по – дейни и по – работоспособни.

8. В двата корпуса, на които се оставя пчелното семейство след главната паша, има достатъчно място както за складиране на зимно – пролетните запаси от храна в горния и отчасти в долния корпус, така и за отглеждане на есенно и пролетно пило.

9. Работата по отглеждането на пчелните семейства е улеснена, тъй като рамките и корпусите при многокорпусните кошери са еднакви и взаимозаменяеми и се работи с цели корпуси, а не с отделни рамки, както е при кошерите Дадан-Блат и лежак. Прегледите при многокорпусните кошери са опростени и са не повече от 2-3 за годината. Разходът на труд е значително по – малъй и пчеларят вместо да се грижи за 100 – 140 пчелни семейства в кошери Дадан-Блат или лежак, може да отглежда 200 – 250 семейства в многокорпусните кошери. При механизиране и облегчаване на някои трудоемки процеси, този брой може да бъде и по – голям.

10. В експлоатационно отношение многокорпусният кошер е универсален, понеже е подходящ за всякакви условия, като при по – бедна паша ще се работи с по – малко корпуси, а при по – богата с повече. Освен това при него пчеларят е улеснен в отглеждането на майките; използването на специални нуклеуси и 7 – рамкови кошери за оплодяване и презимуване на майките става излишно, тъй като за тази цел може да служат корпусите на основните семейства. Много резултатно е и използването на помощна майка, която се оставя да снася в най – горния корпус.

11. В резултат на по – доброто развитие и по – високата продуктивност на пчелното семейство в многокорпусните кошери, както и на по – високата производителност на труда, се постига снижаване на себестойността на продукцията и повишаване доходността и рентабилността на пчеларството.

Изпитването на многокорпусните кошери у нас, проведено в Опитната станция по пчеларство в София (Л.Радоев), показа, че отглежданите в тях пчелни семейства са имали за главната паша 18% повече пило, дали са 19% повече мед и са изградили по 6 пити повече в сравнение със семействата, отгледани в кошери система Дадан-Блат. Още по – добър ефект е получен, когато многокорпусните кошери са с помощни майки, чиито пчели са използвани за налитане в основните семейства по време на главната паша, като по този начин е получен 48% повече мед. Резултатите от производственото изпитване на многокорпусните кошери в пчеларската практика у нас показват, че в зависимост от условията, добивът на мед при тях е 4 – 20 кг повече в сравнение с добива при Дадан-Блатовите кошери. Въпреки, че изработването и внедрявеането на многокорпусните кошери у нас започна преди 30 – тина години, сега те са повече от 200 000.

През последните 7 – 8 години в някои райони (Плевен и др.) започна производственото изпитване на многокорпусен кошер система Фарар. Той се състои от 5 – 8 ниски корпуси с по 10 рамки, каквито са магазините на кошерите система Дадан-Блат.

Източник: От календарния справочник на Л. Радоев

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^