Начало / Любопитно / По света и у нас / Пчеларският музей във Ваймар

Пчеларският музей във Ваймар

Отдавна исках да посетя пчеларски музей и възможността за това се появи в един от малкото слънчеви зимни дни по време на престоя ми в Германия. Знаейки, че се интересувам от пчеларство моите немски приятели бяха решили да ме изненадат с една екскурзия до Ваймар и посещение на пчеларския музей, който се намира там.

Музеят е основан още през далечната 1907 г от отец д-р Фердинанд Герстунг и е най-старият пчеларски музей в Германия. Разполага с богата колекция от пчеларски принадлежности, използвани в миналото, интересни снимки и материали за пчеларството по света, пчелните семейства, както и истински кошери, разположени в специално създадената ботаническа градина. На първият етаж има сладкарница, където се предлагат различни специалитети, приготвени с качествен пчелен мед, които любезно се предлагат на посетителите.


Най-интересни ми се сториха шарените дървени фигури във формата на хора и животни. Оказа се, че те всъщност са кухи от вътре и служат като кошери. Били са разпространени в Словакия, южната част на Полша, Шлезия, Саксония и Тюрингия. Разцвета на тези рисувани и изрязани от дърво фигури бил от 18 до средата на 19 век. В началото това били само издълбани дънери на дървета и украсата била единствено на пробитите отвори за пчелите. Издълбани в дървото или нарисувани магически знаци трябвало да предпазват пчелните семейства и да предотвратяват нещастия. Постепено кухите отвътре дънери придобили образите на хора и животни. Мъжките фигури на войни свидетелстват за първоначалната им функция да всяват страх, докато женските образи служели като украса на пчелините.

Използването на тези красиви домове за пчелите продължило до средата на 19 век, когато се появили нововъведения като кошерите с подвижни рамки във формата на сандъци.

Освен дървените фигури в музея може да се видят още най-различни уреди за центрофугиране на меда, за мачкане на восъка, пчеларски инструменти, тръвни както и богата сбирка от материали за живота на пчелните семейства.
В двора е разположена специална градина с овошки, която има за цел да покаже на посетителите на практика какво голямо значение имат пчелите за отглеждането на различни видове растения.

За повече информация можете да посетите интернет страницата на музея:

http://dbm.lvti.de

Мария Рачева

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^