Начало / Събития / ПЧЕЛАРСТВО ПЛЕВЕН 2007

ПЧЕЛАРСТВО ПЛЕВЕН 2007

       Тазгодишното пчеларско изложение в Плевен събра отново пчелари и производители от България, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия и Италия.Представени бяха лекарства за предпазване на пчелите от болести, най-новите технически подобрения за добиване и обработка на мед, амбалаж за разфасовка, информация за кредитиране и финансиране, пчеларска литература, инвентар и оборудване, восъчни основи, пчелни майки, козметика на основата на пчелни продукти и най-вече всички видове пчелен мед.

       Пчелари от близо и далеч бяха дошли да разгледат новостите в бранша, да се снабдят с инвентар на преференциални цени и просто да обсъдят с колегите си положението на българския пчелар. За съжаление сред приказките преобладаваше едно неодобрение на държавната политика в отрасъла и възможностите, които се предоставят на обикновения пчелар. Според заместник министъра на земеделието и горите Светла Бъчварова за развитието на пчеларството в България до 2013 година са предвидени 7 милиона и 300 хиляди лева. Половината от средствата трябва да дойдат от фондове на Европейския съюз. В същото време щандът на програма САПАРД беше празен и нямаше кой да разясни на пчеларите, как да получат средства за да развиват производството си.

       
Прекупвачите на мед обаче в лицето на „Палхутев” и „Булмед” бяха там. Изкупната цена, която предлагат най-големите в бранша е 2,20 лв за килограм мед, който се заплаща едва след изследване в лаборатория.

       
Силно присъствие отбелязаха и тази година производителите на кошери и оборудване. Представени бяха фирма „Херо” ЕООД, гр. Самоков , „Каменец” ООД, гр. Димитровград, „Рим Дърво” ЕООД, гр. Велинград , ЕТ „Маньо Манев”, „Лега” Италия, Кристал- Плевен и др.

       
Голям интерес предизвикваха щандовете на майкопроизводителите, където можеха да се видят живи пчели майки. Повече за производството на пчелни майки ни разказаха на щанда на регистрирания майкопроизводител Марин Маринов от село Димовци, община Гурко.

       На щанда на ЕТ „Петко Пенчев” гр. Сливен, произвеждащ восъчни основи, се запознахме с предизвикателствата на това да развиваш производство в България и научихме, че фирмата е обновила цеха си и има планове за излизане на чуждите пазари.

       Най-голям успех обаче имаха супер-капачките „Ники”, на чиито щанд стоеше единствено бележка: „За стока съм! Ще бъда тук в неделя”. А най-атрактивни бяха безспорно щандовете на производителите на пчелен мед, които охотно предлагаха на посетителите да опитат най-доброто от продукцията им. На щанда на пчелари Илиеви научихме от какво се прави мановия мед и опитахме мед от мащерка и акация. На щанда на ЕТ „Златен нектар” пробвахме невероятен билков мед, а на съседния щанд се запознахме с мед от марката „Балкан”.

       На изложението бяха представени и едни от малкото сертифицирани пчелари, производители на биологичен пчелен мед – Николай Караколев и Гроздан Попов от Калофер. Сертифицирането на биологичното производство на пчелен мед се извършва от Агенция за контрол и сертификация на биологично производство „Балкан Биосерт”. Това всъщност е първият национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция, лицензиран от държавата. http://www.balkanbiocert.com/. Биологичният пчелин в Калофер има 40 сертифицирани пчелни семейства, от които се добива най-вече тъмен манов мед.

       С разнообразна пчеларска литература се представи ИК „Еньовче”. Препоръчаха ни най-новата книга на Наско Кирилов „Пчелните продукти – храна и лечебна сила”, от която всеки читател може да разбере повече за лечебната сила на меда, прополиса, пчелния прашец и пчелното млечице.

       
Съпътстващи прояви на изложението бяха организираните за пчеларите лекции и изложбата на детски рисунки с пчеларска тематика. Внимание заслужава и фактът, че много от изложителите и посетителите носеха лентичките в подкрепа на българските медици в Либия.

       
       
Ето и още снимки от изложението:


Пчелари от Одеса Пчеларска литература, представена от ИК „Еньовче“
„Каменец“ ООД Димитровград „Рим дърво“ Велинград
Щандът на Супер капачки НИКИ Производство на пластмасови основи
Производители на пчелен мед Производители на пчелен мед
В подкрепа на медиците Детски рисунки

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^