Начало / Любопитно / Пчелите „изчисляват“ по-бързо от компютрите

Пчелите „изчисляват“ по-бързо от компютрите

Малкият им мозък намира по-ефективно оптималния маршрут

Пчелите са по-добри от компютрите при решаване на сложни математически проблеми, установиха британски учени. Малкият мозък на насекомите е способен да намери решение на известната „задача на търговския пътник“, предаде Гардиън.

Пчелите следват най-краткия път между цветята, откривани в случаен ред, като така на практика решават ефективно проблема за намиране на оптималния маршрут между две точки, разкриват изследователи от университета Royal Holloway в Лондон.

 

Точното решение на подобна задача с помощта на компютър изисква значителни ресурси и време, тъй като трябва да се изчисляват всички варианти. Съществуват и по-ефективни евристични методи, но те дават приблизителен, а не точен резултат.

Пчелите решават задачата многократно всеки ден. Те посещават цветя на много места и винаги намират най-краткия път, за да изразходват по-малко енергия за летене, обясняват учените.

Поведението на пчелите е изследвано чрез изкуствени цветя, управлявани от компютър. Тестовете показали, че пчелите летят не по прост маршрут, който следва реда на откриване на цветята, а по най-краткия път. След като открият цвете, пчелите бързо „изчисляват” оптималния маршрут за летене, така че да изразходват минимална енергия.

Разбирането на начина, по който работи мозъкът на пчелите, може да помогне за решаване на практически задачи като управление на транспортни потоци, интернет трафик и доставка на стоки.

източник : technews.bg

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^