Начало / Обучение / Пчелоопрашване

Пчелоопрашване

Соня Димова Статия от Нет-а „Когато се изтъкват предимствата на пчеларството, наред с плюсовете, които то носи с незаменимите си продукти, неизменно се изтъкват и неговите предимства като безплатен опрашител на поне стотина селскостопански култури, отглеждани по нашите географски ширини.

Трудът е «безплатен“ за отглеждащите тези култури, но не и за пчеларите. И точно тук трябва да започне същинската икономика между инстинктивното поведение на пчелите при опрашването и разумното и осъзнато поведение на човека при организирането и воденето на пчеларството и растениевъдното производство.

Процесът на организирано пчелоопрашване се извършва чрез договаряне между собственика пчелар и фермера растениевъд за начина и условията, при които то ще се извършва.

Има случаи, макар и по-рядко, когато и двете дейности се извършват от едно и също лице, което значи, че фермерът растениевъд е и собственик на пчелните семейства опрашители. И в двата случая организираното пчелоопрашване се базира на предварително изготвен план за разпределение на наличните пчелни семейства, съобразно размерът на площите, видът на засетите върху тях култури и етапите на тяхното развитие.

В плана се предвижда и времето за придвижване на пчелните семейства и настаняването им на съответните участъци с разчет това да стане няколко дни преди започване на цъфтежът, за да се преориентират пчелите на новото място.

Необходимият брой пчелни семейства за опрашване, примерно върху 10 дка площ, се определя в зависимост от вида на съответната култура при следните ориентировъчни норми : бадем – 7 бр. пчелни семейства, кайсия, череша и вишня – 5 бр., други овощни култури – 2 бр., малина, къпина и ягода 1-2 бр., касис – 3 бр., зеленчукови градини 5-10 бр., бостанни култури (дини, пъпеши, тикви, краставици) – 4 бр., слънчоглед – 2-3 бр., фий – 2 бр., люцерна за семе – 4-10 бр., детелина – 4 бр., репица – 2 бр., еспарзета – 4 бр., етерично-маслени – 2 бр., репко – 4 бр. и т.н.

При едновременен цъфтеж на няколко култури броят на пчелните семейства съответно се увеличава. Най-високи добиви от пчелен мед, восък и други пчелни продукти, както и пълно опрашване на селскостопанските култури, могат да се постигнат само когато пчелните семейства бъдат в близост до цъфтящите растения. А това става само чрез подвижното пчеларство.

Колкото повече пашата е отдалечена от пчелина, толкова повече време губят пчелите за летене до нея и обратно, толкова по-малко време им остава за посещения на растенията, респективно толкова по-малко нектар ще съберат и пренесат в собствените кошери.

Продължителният летеж води и до изразходване на по-голямо количество храна от страна на пчелите, а това неминуемо се отразява и на средния добив на пчелен мед.

Установено е, че когато пашата е отдалечена на 3-4 км от пчелина, събраният нектар бива изразходван за полета на пчелите. Освен това подвижното пчеларство дава възможност на пчелните семейства да се развият по-бързо през пролетта и по-добре да използват предоставената им паша.“

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^