Начало / Обучение / Размножаване и развитие на пчелите. – 1964 година МЕД ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ И ПЧЕЛНА ОТРОВА (П.П. Пейчев, Д. К. Торева)

Размножаване и развитие на пчелите. – 1964 година МЕД ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ И ПЧЕЛНА ОТРОВА (П.П. Пейчев, Д. К. Торева)

Броят на членовете на пчелното семейство се увеличава чрез яйца, а броят на пчелните семейства в природата- чрез роене.
Напълно развитата и оплодена майка снася два вида яйца – осеменени и неосеменени.От първите се развиват майките и пчелите работнички: от вторите само търтеи. Интересно е как една и съща майка е в състояние да снася веднъж оплодени, а друг път неоплодени яйца! С основание се приема, че този процес се командува от пчелите, а майката изпълнява тяхното „желание“. Пчелите подготвят за яйцата на работните пчели малки килийки (широки 5.37 мм и дълбоки 11.12 мм) и по-големи за търтиевото пило (7 мм на 13 до 16 мм). Преди да положи яйцето ,майката оглежда и опипва килийката. При вмъкването на коремчето си в нея тя получава определено дразнене, за да снася яйца. Така се получава рефлекс и чрезсвиване на един мускулен апарат не позволява яйцето да бъде оплодено при снасянето. Добре развитата майка е в състояние да снася в денонощие до 1600 яйца, а за сезон до 200 000. По време наяйцеснасянето тя непрекъснато е обкръжена от „свита“ от 7 до 10 пчели. Те непрекъснато я гладят с пипалцата си, почистват килийките и я хранят. Всеки 20 -30 минути тя спира снасянето за кратко време и усилено поема маточно млечице от пчелите кърмачки. Свитата напуща майката, когато яйцеснасянето се прекрати. Тогава тя сама започва да се храни с мед от килийките.
Яйценосенето се регулира от пчелите работнички. Майката снася толкова яйца, колкото може да се поместят на питата.
РАЗВИТИЕ НА ЛИЧИНКИТЕ. Пчелите поддържат в кошера постоянна температура 34-35 градуса целзий и еднаква влажност., това е необходимо за развитие на пилото.През първото денонощие яйцето, дълго1.5 мм стои вертикално на дъното на килийката, както го е закрепила майката. В следващото, с напредване на развитието на ембриона, то се наклонява.На третото денонощие е почти полегнало на дъното. Първите три дни образуват периода на зародишното развитие. После протича следзародишното развитие, състоящо се от стадий на личинка и стадий на запечатано пило.
Процесът на развитие от яйце до пчела работничка трае 21 дни – 3 дни във вид на яйце – зародишно развитие, 6 дни -стадий личинка и 12 дни запечатано пило(стадий на пашкул и какавида). В стадия на личинка тя получава 2 мг маточно млечице и кашица от мед и перга. Увеличава теглото си на 143.9 мг
Този процес е различен за майката и търтея.
Развитието на яйце до търтей трае 24 дни 3 дни във вид на яйце, 7 дни на личинка и 14 дни на запечатано пило. В стадий на личинка получава 10 мг маточно млечице и кашица. Увеличава теглото си на 340 мг.
Майката се развива за 15 до 17 дни – 3 дни във вид на яйце 5.5 дни личинка и около 7 дни в запечатано пило. В стадия на личинка тя получава около 350 мг маточно млечице и увеличава теглото си на 359 мг.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^