Начало / Новини / Сблъсък: Има ли перспективи биологичното пчеларство у нас? Двете крайности се сблъскват

Сблъсък: Има ли перспективи биологичното пчеларство у нас? Двете крайности се сблъскват

Сблъсък: Има ли перспективи биологичното пчеларство у нас?
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Биологичното земеделие намира все по-голямо приложение в страните от Западна и Централна Европа, а напоследък и в България. Все по-често започна да се говори за качествена храна, условия за производство на екологично чисти продукти, в това число и пчелен мед.

Българският пчелен мед е атрактивен за пазара на Европейския съюз и като такъв вече е намерил своята ниша в биологичното земеделие. При биологичното пчеларство, качеството на пчелните продукти се гарантира от утвърдени стандарти и се регулира доста сериозно. Настина ли обаче това е така, има ли перспективи биологичното пчеларство у нас и въобще съществува ли то? Коментар на двама пчелари от Ловешко за Фермер.БГ.

От първо лице: Огромен е пазарът в Германия за наши плодове и зеленчуци

Борислав Цаков е производител на пчелни майки и отводки. Стопанството му се състои от 500 пчелни семейства и 1500 отделения за майки. Той е категоричен, че биологичното производство е схема за източване на пари.

„Според мен биологичното производство не е вариант. В България много малка част са истинските биологични пчелари. Навсякъде се сее и навсякъде се пръска – за мен това е една голяма лъжа, схема за източване на пари“, коментира производителят.

Игнат Игнатов също от Ловешко. И той е производител на пчелни майки, но заедно с това е и биологичен производител. Според него биологичното пчеларство далеч не е схема.

„Не е така, биологичното пчеларство не е никаква схема. Просто се изискват малко повече усилия и честност. Голяма част от колегите не могат да устоят на изискванията и завиждат на другите. Според мен има перспективи в биологичното производство и то не само у нас, но и в света. Светът се върти в тази насока, все повече се търсят еко продуктите. Това е бъдещето“, смята Игнатов, който стопанисва около 500 кошера.

Противоположни са и мненията на двамата пчелари относно степента на контрол, който се извършва към биологичните пчелари.

Според Борислав Цаков нивото на контрол не е добро. Игнат Игнатов пък смята обратното.

„Разбира се, че нивото е добро. Три пъти в сезона имам пълна инспекция – с взимане на проби, с оглед на района. Според мен, ако изпълняваш регламентите няма проблем. Всичко се следи строго. Ако някой арендатор в съседство насее култура, която не позволява биологичното отглеждане на пчели, си длъжен да изместиш пчелите. Имал съм такъв случай и съм го правил“, обясни Игнатов.

Той намира подвижното пчеларство за нещо хубаво, но и много трудоемко. Това е и една от причините да не го практикува.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^