Начало / Обучение / Симеон Николов разговаря с Ri Ki, тема ТРЕТА

Симеон Николов разговаря с Ri Ki, тема ТРЕТА

Симеон Николов разговаря с Ri Ki, тема ТРЕТА
Най- важният период за пчелите и пчеларя

Уважаема Ri Ki, yважаеми колеги , знам че е трудно да се разберат някои мои мисли, но причината за това е че пиша да ПРОФЕСИОНАЛНО отношение ПЧЕЛА-човек. През първите 30 години от пчеларската ми дейност бях помощник-пчелар, а баща ми беше шефа. И аз и той знаехме, че аз съм по-знаещият от двамата , но не исках да се изявявам , за да не засегна честолюбието на баща ми.
Аз правех едно той правеше друго. И в един момент , той с мъка призна:
От утре ти си пчеларя, а аз ще ти помагам колкото мога.И тогава се развихрих , започнах да правя експериментите, които бях замислил. Получавах Руското списание ПЧЕЛОВОДСТВО и българското ПЧЕЛАРСТВО. Работата ми позволяваше да отделям за самообучение по няколко часа на ден. И през 1996 година разбрах , че след 1800 година , човечеството е тръгнало по грешен път и до сега.
Защо мисля така. Защото хората са придобили самочувствието, че са велики и цяла земя, флората и фауната трябва да служат за задоволяване на нуждите на човек. Ние сме UBER ALLES. Това се отразява във всички области на живота ни.
И самият факт, че кошерите ДБ и ЛР са най- разпространени сега в света потвърждава моето мнение.
А още през 1890 г. Руснака ЛОМАКИН показва верният път и дори получава награда на изложението в ЧИКАГО. Но кой да мисли. И така до сега.
Или въпреки опитите на 20-тина ентусиасти , още не е създаден кошера за които
пчелите мечтаят и които хората работейки с такъв кошер да се смеят от радост.
Когато завърша патентоването на моите 15 иновации вложени в моя кошер, тогава ще говоря за него.Основното при него , че пчеларят избира каква да е
конфигурацията на кошера, в зависимост от неговите идеи, неговите предпочитания как да работи с плодника или медивата част.Но най- важното е ,
че има минимално безпокойство на пчелите, а работата на пчеларя е извън кошера в организация и управление на фермата. Пиша това, защото Ri Ki e пристрастна към
технологията на ФАРАР и аз ще опиша по- долу част от тази технология.

И така бяхме стигнали до датата 21 април. Както вече казах от сега нататък всеки ден ще се излюпват максимален брой пчели и те след 6 дена ще станат
кърмачки. Това бурно нарастване на популацията на пчелното семейство е добре за бъдещият медосбор, но пчеларят трябва да е квалифициран и да знае какво се прави. Тази дата е начало на изпадането на едно пчелното в роево настроение.
Пчеларят може и да не забележи това, защото семейството е във видимо
РАБОТНО СЪСТИЯНИЕ.
За да не изпаднат в роево положение производните семейства се използват
АНТИРОЕВИ МЕТОДИ.
Основната идея на тези методи е да се отдели ЗАПЕЧАТАНОТО пило от плодника, а на тяхно място се посравят рамки с изградени ВО или рамки с неизградени ВО.
Няма да описвам метода на ДЕМАРИ и ПЕЛЕТОВИЯ метод, защото Вие ще прочетете литература за тези методи. Аз не ги използвам, защото противоречат на моя поглед за това що е пчеларството.При тях се работи с РАМКИ, което не ми допада. Но това са два отлични метода за избягване на роенето и които харесва тези методи му ги препоръчвам.
Друг антироев метод е метода на ХИПЕР работното състояние на пчелното
семейство. Основна идея на РААВА е че разделя компактното пчелно гнездо на разстояние от 1/4 до 1/3 от диаметъра на гнездото.Това разделяне на гнездото не е безопасно и трябва да прави при трайно хубаво време. Когато конструирах моят модулен кошер ( които всъщност може да изглежда по четири различни начина),
аз съм имал тези данни. Дълго време си чатихме преди около 18-20 години.
Станахме близки , защото се оказа, че аз съм с 4 дена по- възрастен от него.
От него знам за връзката на производството мед/ восък. Трябва да е 40/1.
За тия, които работят по технологията на ФАРАР е добре да имат 3 магазина
(полукорпуса) за плодник, които са повече от необходимото за плодник, отколкото два магазина, които са недостатъчно за плодник.
Тук антироев метод е , ако периодично ( през 16-17 ) ротираш магазина, които е на дъното да е най -отгоре на плодника.И ХР да е над него и магазина с медивата шапка върху ХР. Т.е. постепенно ЗАПЕЧАТАНОТО пило СЛИЗА най- отдолу, над него запечатано и открито пило и най-отгоре магазина с празните килийки и полен.
Пчелите ще подготвят най-горният магазин за снасяне и майката с охота ще се качи пак горе, където условията за снасяне са добри и при добър микроклимат , при принос на полен и нектар или сироп. В това състояние многото кърмачки ще имат
работа по отглеждане на пило и няма да има роево състояние, а работно състояние.
За голямо мое съжаление в България болшинството кошери са ДБ.Този модел трудно удържа силното вече пчелно семейство, защото няма добри техники за антироеви методи. Колегите разбират за роевото положение, вече когато видят маточници. И следва неизбежното за България „цепене“, защото метода на Рошфусовият корпус с рошфусовата рамка не е традиционен за нас, а този метод е единственото спасение пчелите да се роят, но вътре в кошера, което е предпоставка
за планирани добиви от мед.
Не стигнах до месец май. Тук показвам моят кошер , конфигуриран за технологията на ФАРАР.
Тук вече плодникът не е нито голям нито малък.
Освен това си имам и третото ниво на дъното , което в жилищата на хората се нарича АНТРЕ. Но тук изпъкнява и други роли.Буфер, Строителна рамка, Антивароатозен капан, Убежище за млади стресирани пчели, Има 4 „асансьора“, за качване на пчелите нагоре без да надстроиват на дъното височинки.

Забравих да кажа , че след 1 април трябва да се поставят прашецоуловители с две цели:
1.) Анти роево, защото ще се избегне запълване на празните килийки с полен. Ако се ограничи снасянето на майката поради липса на празни килийки ще последва роене.
2.) Този прашец, априлският е най- качественият прашец и затова събирайки и консервирайки го ще го подадем през месец август, когато е сухо и прашеца няма добри качества.
3.) Отнемането на прашеца, обаче не трябва да е повече от 20% от дневният принос, защото може да спре нормалното развитие на семейството.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^