Начало / Новини / Слънчогледовата паша спасява пчеларската година

Слънчогледовата паша спасява пчеларската година

sunflower-1533690_1280

Автор: Агрозона

Както и други години се е случвало, слънчогледовата паша спасява производството на мед и тази година, стана ясно от думите на Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, пред „Агрозона“. „Надяваме се, че там, където има масиви с технически култури и главно слънчоглед, ще има добри добиви. За съжаление, има райони, където няма такива посеви, най-често в планинските райони“, каза пчеларят. Той посочи, че негови колеги от Благоевградско са алармирали, че „положението е катастрофално“. От друга страна, в Северна и Североизточна България добивите от мед били високи.

До скоро пчеларите са били притеснени, че продукцията от мед ще е слаба, но по последни индикации, добивите ще са добри, макар и количеството да е по-малко спрямо предходната година.

Акациевата паша често не може да се усвои, поради факта, че често когато културата цъфти, температурите се случва да са ниски и медоносните насекоми не могат да посещават цветовете на акацията. Тази година този вид паша също не е усвоен на 100%. След слънчогледовата паша, от която добиват мед пчелите към момента, идва ред на ливадната, а на места и кориандър, и магарешки бодил.

Официалните данни за добитото количество мед през тази година ще станат ясни към края на годината или в началото на следващата, когато бъдат оповестени данните от Агростатистиката, припомня Михаил Михайлов.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^