Начало / Обучение / Списък на най-медоносните растения в България. Количество мед от 1дка площ.

Списък на най-медоносните растения в България. Количество мед от 1дка площ.

Списък на най-медоносните растения в България. Количество мед от 1дка площ.

Асклепиас (Аsclepias syriaca L.) – многогодишно градинско тревисто растение. Достига височина 1-1,5м. От корена се образуват много издънки и мястото бързо обраства. Цветовете му са дребни от розово до червено-кафяви на цвят, с много силен и приятен аромат. Цветът отделя много голямо количество нектар. От 1дка се получава от 46 до 71 кг мед. Цъфти през юни около 20-25 дни. Подходящ е за залесяване на пустеещи земи. (снимка)
Маргарит бял (Symphoricarpus racemosus L.) – храст, силно разклонен и облистен. Достига височина1-1.5м. Цветовете са дребни с розов цвят. Цъфти продължително – от юни до есента.
От 1дка се получава от 27 до 46 кг мед. Посещава се от пчелите от ранна сутрин до късна вечер, дори и в неблагоприятно време.(снимка)
Коча билка (Nepeta cataria L.)-многогодишно тревисто растение с многобройни, силно разклонени стъбла. Достига височина 30-100см. Цветовете са бели или бледорозови. Цъфти от юни до август и масово се посещава от пчелите за прашец и нектар. От 1дка се получава от 11 до 17 кг мед, а в някои случаи до 41 кг.(снимка)
Фацелия (Phacelia tenacetifonia Benth.)- едногодишно тревисто растение с право стъбло с височина 70-100 см. Образува огромен брой цветчета с бледосин или кремав цвят. В зависимост от срока на сеитба и района се получава от 21 до 37 кг мед. Източник е и на голямо количество тъмносин цветен прашец. Цъфтежния период е от 25 до 45 дни. засява се от февруари до края на май (при достатъчно влага в почвата). Сподобни качества и медопродуктивност е и Фацелия конгеста (Phacelia congesta Huck.).
Молдaвска маточина (Dracocephalum moldavicum L.) – едногодишно етерично-маслено растение. Цветовете му са дълги до 2см, синьовиолетови или бели на цвят. Листата и цветовете издават силно лимонена миризма. Цъфти 20-35 дни в зависимост от времето. Отлично медоносно растения, което непрекъснато се посещава от пчелите за нектар и прашец. От 1дка се получават от 13 до 36кг мед. Сее се през март-април и най-добре се развива на черноземни почви.(снимка)
Салвия (Градински чай) (Salvia officinalis) – многогодишно полухрастовидно растение високо до 60см. Цветоввете му са синьо-виолетови. Цъфтежът започва от втората половина на май и продължава около 1 месец. От 1дка се получава от 6,5 до 34кг мед. Сухоустойчиво и студоустойчиво растение.
Липа дребнолистна 40-годишна (Tilia parvifolia Ehrt.)- високо дърво с жълтеникаво-бели цветове. Цъфти средата на юни след едролистната липа. От 1дка 40-годишни насаждения се получава от 15 до 32 кг мед.Дребнолистната липа участва в смесените широколистни гориот бук, зимен дъб, габър, явор и др почти в цялата страна. Издържа ниските зимнни температури и засенчването, но е чувствителна към засушаване и дим от предприятия.
Исоп (Hyssopus officinalis L.) – многогодишно полухрастовидно растение. Образува туфа с голям брой стъбла. Цветовете му са синьо-виолетови или розови. Цъфти юни-август с огромен брой цветове. От 1дка може да се полуяи от 20 до 33 кг мед. На едно място расте по 10 и повече години. самозасява се чрез семена. Като диворастящ у нас се среща о сухите, каменисти и варовикови терени на западна България.(снимка)
Акация бяла 40-годишна ( Robinia pseudoacacia L.) – познато дърво с бели цветове, събрани в гроздове. Цъфти през май-юни в зависимост от надморската височина. Осигурява глвна паша в районите, където заема големи площи. В по-ниските части на страната и с по-богати почви (край Дунав и Доруджа) тя отделя повече нектар,а в полупланинските и планинските райони – по-малко. От 40-годишен акациев масив може да се получат от 11 до 30кг мед. Акацията цъфти за кратко: 10-15 дни и в период с най-променливо време в годината и поради това е доста несигурна.
Кариоптерис (Cariopteris incana Mig.) – силно разклонен декоративен храст с дребни лилаво-сини цветчета. Цъфти от средата на август до началото на октомври много обилно. От 1дка се получава до 29кг мед и осигурява паша на пчелите в период, в който тя е много оскъдна. От този храст пчелите не събират прашец.(снимка)
Теснолистна върбовка (Epilobium angustifolium L.) – многогодишно тревисто растение с право стъбло, високо до 150см. Цветовете му са лилава и едри . Цъфти през юли-август и е изключително медоносно растение. От 1дка се получава 29кг мед. Осигурява главна паша в райони, където е масово разпространено. Освен нектар пчелите събират и много прашец. Медът е със зеленикав цвят, воднисто прозрачен,с много нежен вкус, без аромат. Расте по влажни сенчести места. (снимка)
Комунига бяла двегодишна – от 1дка се получава от 14 до 27 кг мед.
Салвия скларея – от 1дка се получава от 4 до 25 кг мед.
Бораго (Пореч) – от 1дка се получава над 20 кг мед.
Шестил – от 1дка се получава над 20 кг мед.
Репко – от 1дка се получава около 20 кг мед.
Мента – от 1дка се получава до 20 кг мед.
Ранилист едногодишен – от 1дка се получава около 19 кг мед.
Комунига жълта – от 1дка се получава от 14,5 до 19 кг мед.
Липа едролистна 30-годишна – от 1дка се получава от 10 до 16 кг мед.
Мекиш – от 1дка се получава от 4 до 15 кг мед.
Синап бял – от 1дка се получава до 15 кг мед.
Лавандула – от 1дка се получава около 14 кг мед.
Комунига едногодишна – от 1дка се получава от 8 до 13 кг мед.
Ружа градинска – от 1дка се получава от 11 до 12 кг мед.
Блатия върболистна – от 1дка се получава от 6 до 11 кг мед.
Дяволска уста – от 1дка се получава до 11 кг мед.
Зърнастец – от 1дка се получава 11 кг мед.
Маточина – от 1дка се получава от 8 до 11 кг мед.
Босилек – от 1дка се получава от 1.5 до 10 к гмед.
Анасон – от 1дка се получава от 5 до 10 кг мед.
Канадска златна пръчка – от 1дка се получава около 10 кг мед.
Люцерна- от 1дка се получава от 8 до 10 кг мед.
Еспарзета- от 1дка се получава от 2,5 до 8,5 кг мед.
Лук кромид – от 1дка се получава около 8 кг мед.
Малина горска- от 1дка се получава около 7 кг мед.
Слънчоглед – от 1дка се получава от 3.5 до 6 кг мед.
Овощни дръвчета:

Вишна – от 1дка в зависимост от сорта се получава от 1,4 до 17 кг мед.
Череша – от 1дка се получава от 3 до 16 кг мед.(снимка)
Ябълка – от 1дка в зависимост от сорта се получава от 1 до 10 кг мед.
Слива – от 1дка се получава от 5 до 7 кг мед.(снимка)
Кайсия – от 1дка се получава до 4 кг мед.
Дюля – от 1дка се получава от 0,2 до 2 кг мед.
Праскова – от 1дка се получава от 0,5 до 1,3 кг мед.
Джанка – от 1дка се получава до 1 кг мед.
Информацияна е от
Hhttp://beniovmed.ucoz.com/publ/medonosni_rastenija/naj_medonosnite_rastenija_v_blgarija/6-1-0-73

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^