Начало / Обучение / СРЕЩУ НОЗЕМАТОЗАТА – МАЛКО НАРОДНА МЕДИЦИНА

СРЕЩУ НОЗЕМАТОЗАТА – МАЛКО НАРОДНА МЕДИЦИНА

Руските ветеринарни лекари и пчелари А. Сохенков, А. Ульянич и Е. Попов препоръчват за лекуване и профилактика на нозематозата използването и на лекарствени растения. С особено предпочитание е чесънът. Използва се като спиртна настойка, свеж сок и воден разтвор. Спиртната настойка се прави от 200 грама смлян чесън и 200 милилитра 95% спирт (90О). Смесват се и се държат 10 дни на тъмно място. Дава се на пчелите по 1 ml (20 капки) на 200 грама захарен сироп.

Свежият сок се дава по 10-15 ml на 1 литър захарен сироп, а с водния разтвор (200 гр чесън + 1 литър вода) се напръскват питите.

Процедурите се повтарят неколкократно, но при подхранване на пчелните семейства или при преглед (при напръскването).

За да не се умирише медът на чесън третиранията се преустановяват не по-късно от 20 дни преди медосбора.

Добри резултати са получени и при използването на червен мексикански лук (има го и на нашия пазар). Прави се като се взема 50 гр изсушен лук и се кипва в един литър вода. Държи се едно денонощие в хладилник. На пчелите се дава по 50 ml в един литър захарен сироп.

Захарните сиропи с добавените лекарствени средства от растителен произход се дават на пчелите вечер, след спиране на летежа в хранилките с разчет 300-500 гр, 3 до 5 пъти през ден.

Тези третирания не изключват общите профилактични мерки. Тъй като основен източник на заразата са изпражненията на болните и заразени пчели, главното профилактично мероприятие при нозематоза е системната и ежегодна дезинфекция на кошерите, питите и другия пчеларски инвентар.

Кошерите се обработват с 5% разтвор на калцинирана сода, а питите с пари на оцетната киселина (200 ml 80% оцетна киселина на 12-рамков кошер за 7-8 дни). С това количество се напоява памучна материя и се поставя отгоре върху рамките на питите, а кошерът се затваря. След 7-8 дни питите се изваждат и проветряват, след което може да се използват или съхранят в склада. Старите и негодни пити се претопяват на восък.

Важно условие е в пчелина да се държат силни и устойчиви на нозематоза пчелни семейства. Да не се допуска използването на заразени пчелни майки, пити, кошери и инвентар без предварителна дезинфекция. Да не се дават на други семейства в пчелина пити с храна от умрели или заразени такива. Да се осигуряват семействата с достатъчно количество цветен прашец в ранните пролетни месеци и да не се допуска зимуване на манов мед. Семействата да се зазимяват с млади неизтощени пчели.

Целесъобразно е да се развъждат само районирани линии и породи пчели и да се прави масов отбор по признака устойчивост на пчелното семейство към това заболяване, тъй като пчелите от различни породи имат нееднаква устойчивост към причинителя на нозематозата.

Източник: Пчеларски Вестник

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^