Начало / Обучение / Финландски учени създадоха първата ваксина срещу микробни заболявания при пчелите

Финландски учени създадоха първата ваксина срещу микробни заболявания при пчелите

Финландски учени създадоха първата ваксина срещу микробни заболявания при пчелите
Агрозона ПУБЛИКУВАНО НА 20.12.2018

Share On Facebook

Първата ваксина срещу микробни заболявания при пчелите разработиха финландски учени с надеждата да бъде преодолян проблемът с измирането на пелите. Намаляването на популацията на пчелите е въпрос, на който се обръща сериозно внимание, тъй като може да предизвика световна хранителна криза, предава БТА.

Пчелите допринасят за опрашването на 90% от основните култури на планетата. През последните няколко години обаче тези насекоми бяха покосени от мистериозно заболяване, известно като „синдром на колапса на колониите пчели“. За виновници са смятани също паяците, пестицидите, вирусите, гъбите и комбинацията от няколко от тези фактори.

Според данни на ООН над 40% от опрашващите безгръбначни, включително пчелите и пеперудите, са застрашени от изчезване. Учени предупредиха, че рязкото намаляване на популацията на пчелите може да доведе до недостиг на храни и до увеличаване на цените им.

Ваксината, разработена от учени от университета в Хелзинки, осигурява на пчелите нужната резистентност в борбата им с тежки микробни заболявания, които са потенциално смъртоносни за опрашващите насекоми. „Дори увеличаване на популацията на пчелите с между 2% и 3% ще е нещо значимо“, заяви ръководителят на екипа и експерт по насекомите в областта на имунологията Далиал Фрейтак.

Доскоро се смяташе, че е невъзможно да се ваксинират насекоми, защото не притежават антитела – един от основните механизми, използван от хора и животни в борбата с болестите. През 2014 г. Фрейтак обаче забелязала, че хранените с някои бактерии пеперуди предават имунитета си на потомството си. „Не бях наясно с механизма – поясни тя. – Срещнах Хели Салмела, която извършваше изследвания с медоносни пчели и с протеина вителогенин. Тогава си казах, че въпросният протеин вероятно е свързан с предаване на сигнал от едно поколение на друго.“

Фрейтак, Салмела и екипът им създали ваксина срещу американски гнилец, широко разпространено бактериално заболяване при пчелите.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^