Начало / Новини / Цената на меда – публикация на „АПИТРЕЙД“ във форума на Матеев

Цената на меда – публикация на „АПИТРЕЙД“ във форума на Матеев

Здравейте,

Реших да се включа и аз с мнение по темата с цените – все пак ние също сме съществена част от веригата. Следя форума относително често, макар да не съм писал от доста време (моля за въпроси по изкупуването свързвайте се по телефона, по-удобно и бързо е). Някои от Вас ще приемат това мнение най-вероятно като манипулативно, други – не, нека всеки сам да преценя.
Цената на меда не се определя нито от пчеларите в България, нито от износителите, а от международния пазар – това в нашия случай са големите пакетиращи компании в Европа, които преработват по 15-20 хил. тона мед на година. Има няколко такива в Европа и те купуват мед от целия свят – Южна Америка, Източна Европа, Азия. Сегашното развитие на цените не е случайно точно в този момент. През изминалата седмица се проведе най-голямото изложение в света на хранителната индустрия – Anuga Кьолн. Там, разбира се, присъстват и всички участници в бизнеса с мед – доставчици, преработватели, дистрибутори, продавачи на дребно. За някои изненадващо, за други не – всички големи купувачи обявиха, че цената на меда пада и те прекратяват купуването на настоящите цени. Повечето от Вас са интелигентни хора и сами знаете, че цената на всеки продукт се определя от търсенето и предлагането. Тази година реколтата в САЩ е много добра, в Аржентина бе много добра, в цяла Източна Европа вкл. България, Унгария, Сърбия, Румъния и не на последно място Украйна също е добра или много добра. На пазара в момента има голямо предлагане на мед от всички тези страни – в Аржентина например има голямо нереализирано количество от предходната реколта, а новата чука на вратата и очакванията също са положителни. Аржентинските износители имат нужда да освободят ресурса, вложен в мед от реколта 2014, и агресивно предлагат на пазара договори за по 2000 – 3000 тона с незабавно започване на доставките. Украинските колеги също разполагат с големи количества мед и настойчиво търсят сделки. Тяхната цена допреди месеци беше близка до тази на българския мед – уверявам ви, че украинската полифлора по нищо не отстъпва на нашата – предимно слънчогледов мед с напълно нормални характеристики. Чернобил и доводи от този род нямат общо с реалностите – просто в Украйна се добиват огромни количества мед и изкупната цена от пчеларите е съществено по-ниска от тази в Източна Европа – техните износители просто реализират в пъти по-големи маржове, отколкото ние тук. Украйна изнасяше и доста мед за САЩ, където вноса на мед от Китай е реално забранен с изключително високо мито. В следствие на две поредни добри реколти там, американските пакетировачи нямат нужда да внасят от Южна Америка и Украйна големи количества и просто този мед сега залива пазара в Европа. В момента никой не знае до къде цените ще падат и кога търговията ще започне отново и на какви нива. Ние в България нямаме какво друго да направим, освен да се съобразим и да изчакаме пазарните сили да си свършат работата. Уверявам ви, че няма никакви картели, уговорки и тем подобни конспирации. Та ако имаше такива, дали един щеше досега да купува на 5 лв, друг на 5.20, трети на 5.50? Всеки си има определен пазар, собствена себестойност и си прави сметката на каква цена да изкупува.
С две думи, цената пада и ще продължи да пада. Медът е стока като всяка друга и трябва да ни е ясно на всички, че както нагоре, цената може да върви и надолу. Просто постоянното повишение през последните няколко години изгради у доста пчелари погрешната представа, че за меда посоката е само нагоре с всеки изминал месец и година, но уви това не е така. Ние нямаме против цената да е висока, защото това означава по-големи обороти и няколкото процента марж, с който работим, са по-голяма цифра в абсолютна стойност. Вярно, необходими са повече оборотни средства, но сега парите са евтини и лесни за осигуряване. Междувпрочем, освен парите, евтини са и поевтиняват всички основни суровини в света, а медът в края на крайщата е стока като всяка друга.
Конкретно нашата позиция в момента – ние засега не спираме с изкупуването и продължаваме да работим на старата цена от 5.20 лв, тъй като имаме сключени договори и си ги изпълняваме по план. Като дойде време за договаряне на нови количества – тогава най-вероятно също ще я променим.

Поздрави и лека вечер на всички.

Повече за admin

n

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^