Начало / Обучение / Чубрица против акара вароа

Чубрица против акара вароа

Чубрица против акара вароа
ОЩЕ НЕЩО ПРОТИВ ВАРОАТОЗАТА, сп. Пчеларство
ГИЧО ЗЛАТЕВ с. Батошево Габровски окръг, 1985 г.

Пчеларството е пряко свързано с билкарството, затова реших да потърся лек срещу вароатозата в някои лековити растения. Вече се писа за дивата мента.

Много растения изпускат летливи ете­рични масла и фитонциди, които действуват отблъскващо, парализиращо или убийствено на вируси, бактерии, други микроби, глисти (хелминти), въшки, пая­кообразни, в т. ч. и на акарите.

Мисля, че за борбата срещу вароато­зата с билки не всичко е направено, а може би този е най-верният път. Знае се, че пчелите не понасят много химическите препарати. Правих опити за лекува­не чрез опушване с вароазин, посипване с антивар, мазане на дъната с какви ли не препарати, поставяне на дива мен­та върху рамките и сега с посипване въхру рамките на чубрица (кокоша меро­дия) — Satureja hortensis. Растение­то има силна, дори остра миризма и се използва за подправка. Чубрицата е едно­годишно растение и се сее из градините.

През летния период пчелите силно се опаразитяват с акари. Трудно е да се работи със строителна рамка, необхо­дими са постоянни грижи, с химикали не може да се третира, понеже тогава е медосборът, а с билките и с поръсването им върху рамките няма да се навреди на стоковата продукция.

Поставих пчели с акари върху бяла хартия и посипвах с мента, дилянка, маточина, лавандула, лайка, кокоша меродия и др. и констатирах, че кокошата меродия има най-силно изразено действие. Акарите падат от пчелите и бягат от сил­ната й остра миризма.

Посипах рамките на два от кошерите си и наблюдавах паднали акари върху дъната. Препоръчвам и други да прове­рят действието на чубрицата (кокошата меродия) за борба срещу вароатозата.

Повече за admin

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^