Данък и за пчеларите

От 01.01.2010 година приходите от пчеларство ще бъдат облагани с данък -10%. До този момент като приоритетен за държавата отрасъл, пчеларството беше освободено от данъци.
Промяната е в Закона за облагане доходите на физическите лица както следва:
Чл. 29. (Изм. – ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
1. (нова – ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;

Възможността да се приспадат разходи в размер на 60% от приходите на практика означава следното: Ако даден производител пчелар има годишен доход от 10000 лева от продажбата на мед и други пчелни продукти, то той има право да приспадне 6000 от тях като разходи, свързани с дейността и те няма да бъдат обложени с данък. Останалите 4000 се считат като печалба и се облагат с плоския данък от 10%, което означава, че пчеларят ще плати 400 лева годишен данък.
За целта пчеларите ще трябва да попълват годишна данъчна декларация. Като прибавим и четворното увеличение на осигуровките за земеделските производители общата данъчно осигурителна тежест ще се окаже непосилна за доста от дребните производители пчелари през 2010.
Всъщност приетият модел за данъчно облагане предполага, че пчеларите работят с 40% печалба? Но така ли е в действителност. Ако направим справка с пчеларския бизнес симулатор ще установим, че всъщност печалбата на пчеларя много зависи от добивa на кошер и от цената на пчелния мед.
Ако приемем, че средният добив на кошер е 20 килограма мед на година, а цената средно 6 лева на килограм, с уговорката, че 6 лева е висока цена за продажба на едро, то тогава според изчисленията на пчеларския бизнес симулатор излиза, че пчеларите работят с печалба под 20%, а не 40% както предполага законът.
Още по-смущаващ е фактът, че всъщност спредният добив пчелен мед за 2008-ма година според Министерството на земеделието и храните е едва 17.6 кг/кошер. При това положение простата сметка показва, че пчелините под 50 кошера не само нямат печалба, а са дори на загуба. Въпреки това според новата промяна в закона, те ще дължат данък върху своите приходи.
Алтернативата, която остава на тези пчелари, които въпреки всичко искат да бъдат изрядни към хазната е може би да основат ЕООД и да наемат счетоводител. Или просто да произвеждат пчелен мед единствено за приятели :) Как мислите, кое ще направят?

Повече за admin

n

25 коментара

 1. абе тия ни ебаха маиката от всекаде ама нема кои да се застъпи за нас всички ръководители на пчеларските организации са пълни боклуци една стачка немогат да организират ама ние ще ги почекаме още малко и първо от тех ще почнеме маикаим мила на тия гниди.

 2. Иванов

  Така е братя така е,все си мислехме че някой ще се заеме и ще се застъпи за нас.Не става,нужно е сами да си помогнем.Трудно е да се организираме от доло на горе,а от горе като тръгнат мислят само за себе си и бият тъпана че организация създават.Даже много се нароиха ,организацйки,съюзчета и асоциацйки колкото щеш,че и повече.Всички правителства нарушаваха Закона за пчеларството,тъй като трябваше да припознаят един от съюзите и да подържат чрез него връзка с пчеларската гилдия.Нужно е да се сезира Апимондия и Стразбург,стига са се гаврили с пчеларите.За да не се обиди някой от пчеларските вождове,предстои обединяването им като един от тях ще стане главен,и тъй до края на света.ЗАЩО ?

 3. Момчил

  Не съм пчелар, но симпатизирам на интересите на пчелите и тези които ги отглеждат.
  Само ще попитам – Абе тея акъл имат ли???
  Вместо субсидии – данъци ! Лудост!

 4. Абе Иванов какви вождове са тия БОКЛУЦИ да изринем тая напаст от пчеларството и да издигнем хора, които ще вършат работа Котларски.Ганчевци.Стефановци. и разните прецедатели по градовете. ТОВА СА БОКЛУЦИТЕ КОИТО СЪСИПАХА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО ВЪН ГНИДИ ТАКИВА.

 5. veche nqma otkade da se krade che i tuka da ni odarqt nestiga che izkradacha evrofondovete i kazvat che pari nqma a nie sme osvoili edva 2 % ot fonda hora bqgaite ot taq pumiq Bulgariq ili grabvaite pushkite i da gi trepem tiq gadove napred kato gurcite da zatvarqme granici da sprem taq mafiq s izskupna cena 3 i 40 lv.za kilogram med sreshtu 10 evro za cqla evropa a ekologichno chistiq med kato nashiq v Bulgariq po 20 evro. Az sum za protesti paleji da gi srinem teq bokluci

 6. д-р Велико Павлов

  Работя с родителите си от дете (повече от 30 години ) пчеларство . Богати кълна се в децата си не сме станали. Тия наши управници за последните 20г. – как мислят да я карат …. Те вместо да ни подпомгнат , че им формираме част от брутния вътрешен продукт .. т.е. носим реални пари в хазната и Родината ни от предаден кървав труд …. Вместо данъчни облекчения , данъчни тежнения… Вместо реални субсидии … данъчна сопа !!! Трябва да ‘фащаме гората хора !!!
  Тия просто не са нормално мислещи !!!
  Язък им за доверието , което взеха от нас
  Искат да унищожат и малкото , което остана да работи у Родината ни !!!

 7. тия от ГЕРБ дето гласовахме за тех ни сраха в гащите вместо да ни помогнат . Тоя Дянков си мисли че това е америка тъпанара му с тъпанар.

 8. na dqnkov da munavra glavata v edin kosher,i pchelite da go ibat

 9. Стефан

  Какви пчеларски съюзи,какви 5 лева!?Каква е ползата от тях?По комунистическо ни задължаваха да членуваме,но беше един и раздаваха безплатно захар ,лекарства и основи,а сега?Аз вече не съм пчелар-умишлено ги унищожих като нямаше на кой да си продам меда или идваха търговци да го искат по 1 лев,по 1 долар…

 10. Христо

  Твърдо съм за стачка.Искам да се организираме сериозно.Аз съм от централна България.Дайте ми телефон за връзка.Млад пчелар съм а още в началото ме спъва тази шибана партия Герб.

 11. bratj az li4no ostavih pchelarskij biznes predi 9 godini,poradi sa6tite pri4ini kakto kaza Hristo po-gore. Az imah 160 ko6era i ot kakto se pomnj v moeto semistvo vinagi sme imali pcheli,no az se umorih ot tozi na4in na jivot,to prosto ne e jivot da se ubiva6 ot rabota kato rob,a da polu4ava6 trohi od tij izmamnitsi.I eto me v Anglia kadeto horata cenjt tvoj trud i plashtat spored zaslugite. Moga samo da vi pojelaj uspehi sreshto tezi moshenici.

 12. Браво на нашите управници. И не забравяйте че пчеларите също плащат и данък върху недвижима собсвеност. Още какви данъци ще ни наложат. Нека им предложа да ни вземат и данък върху земеделската земя на която са ни разположени кошерите или данък за височината на кошера.Браво,браво. Но и те ядат мед.

 13. Това е безобразие от всякъде те спъват но изкам да разбера закона по някакъв начин позволява ли ми пчелина ми да е в населено място защото имам много проблеми и неприятности с някой съседи

 14. Гадове и измамници са всички които НИЕ им гласувахме доверие , ето какво стана днес отивам в фонд“Земеделие“ да питам за датата за подаване на документи и ми казватдатата е 13.12.10 ,а само преди три дни ходих и ми казаха ,че скоро няма да има дата защото са на курсове проверяващитите.И това ако не е корупция и измама гадове.

 15. СТАЧКА ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ АМА НЕМА КОИ ДА НИ ПОВЕДЕ ТАКИВА СА НИ ВОДАЧИТЕ СПАРЕНИ,СМОТАНИ,АМА СЕ ПРАВЯТ ЧЕ СА ГОЛЕМАТА РАБОТА НО САМО ДРЕМАТ НИщТО НЕПРАВАТ А ИМА ЛИ ИЗЛОЖЕНИЕ СА ПЪРВИ БОКЛУЦИ ТАКИВА

 16. Тодоров

  Срам и позор за бьлгарските управници вместо да ни дават субсидии че с труда си помагаме да сеопрашва селско стопанската продукция която без пчеличките няма да я има те ни налагат данаци Абе тия некадьрници неса ли чували че на запад дьржавата подпомага пчеларите а неги обира ГОСОДИН ДЯНКОВ ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИШ Но пьрво вьрни парите които дьржавата е дала да се учиш

 17. Ванков

  Земеделците отидоха с трактори пред парламента, други тръгнаха с кравите, трети изсипаха тонове домати, някои изливаха мляко на пътя.Аз предлагам да изсипем 50-60 кошера пред вратата на парламента.Имам 70 семейства, които регистрирах през 2009 г, с цел да си плащам осигуровки и за увеличаване на пенсията един ден.Докато плащахме 33.80 лв, що-годе се справях, но с тия 57.60 лв, сега, просто всичко ми излиза на червено.От всички кошери, около 45 са силни и работоспособни.Другите са ми винаги слаби, тъй-като това са подменени семейства от отслабнали или умрели през зимата, нови рояци,или по друг повод нещо им се е случило.И, понеже аз ги наследявам от родителите на съпругата ми, които са още живи, деля с тях и доходите.Тъст ми ходи и той да ги наглежда от време на време и няма как да не взима от меда.Аз, обаче съм регистрирал всичките 70 кошера.И като ги разделя, на мен ми се падат 35.Работя и на друго място, а тъста е пенсионер на мизерна пенсия.Нямам как да му търся да ми дава за моите осигуровки пари.Като тегля чертата, от 35 кошера, получавам около 600 кг мед.По 3.50-3.70 лв на килограм на едро, се получава средно 2200 лв за годината.690 лв са ми осигуровките, около 350 лв са ми разходите за гориво, защото са на 45км от местоживеенето ми.Близо 150 лв са разходите за поддръжка на пчелите, към 150 лв е пререгистрацията ми като земеделски производител всяка година, и накрая получавам разход около 1400 лв, данъка върху тази сума ще е към 200 лв.или повече, защото никой няма да ми признае горивото.Или цялото блъскане през годината е за 60 лв на месец.Сумите са грубо сметнати.Сигурен съм, че ако седна да изчисля точни сметки, няма да излезе никаква печалба.Е, кажете има ли сметка да си пчелар, и кой е забогатял от това.Не мога да разбера и следното-защо като съм осигурен здравно на друго място, трябва да се и самоосигурявам?Дали , ако влезна в болница, ще ми дадат VIP стая?И ще ми поднасят на златен поднос?
  Затова предлагам да изсипем 50-60 кошера пред парламента.

 18. Много сте прав за изчислението на разходите. Дребните производители в повечето случаи са на загуба.
  Можете да разгледате и това: https://www.pchelarstvo.com/pchelarski_business_simulator/
  Данните са малко стари, но човек може да се ориентирапри колко броя кошера и каква цена на меда ще има печалба и при какви условия загуби. Общо взето за дребните производители изобщо няма смисъл да се регистрират като земеделски производител.

 19. Ванков

  Аз се регистрирах с цел за Европейско подпомагане за 50 броя сандъци, които получих от ДФ Земеделие.Сега, до колкото разбрах, трябва да подам и данъчна декларация за доход.Иначе, 3 години ми е срока по договор, да практикувам пчеларство заради субсидията.Когато изтече, ибаче, веднага ще прекратя регистрацията си.Ще имам сметка, когато родителите на съпругата ми си отидат, но морално човек не може да мисли по този начин.

 20. Ванков

  Съжалявам, че пак пускам мнение, но просто в сайта ви няма как да си добавям в предишния пост.
  Искам да питам, в симулатора видях цена за килограм мед -7лв.Къде се плаща тази сума?Аз съм от Видин.Тук изкуствено или не, но цената на килограм на дребно е от 4.50 лв до 6 лв.На едро търговците плащат около 350 до 4.00 лв за килограм, като 4.00 лв стартират в началото на годината за акациев мед, който аз няма как да вадя, понеже съм в полупланински район и при мен акация почти няма.
  Затова симулатора не е реален, и ако по него се ориентират управниците, то затова сме до тук.Ако вадех 15000 лв от 50 бр кошери-еххеее, няма да се жаля изобщо.

 21. Цената 7 лв е ориентировъчна. В София например има цени от 5 до 25 лв на килограм. 25 лв е в лъскав магазин в мола. 12 лв е на пазарчето на Хладилника.
  Разбира се, симулаторът е направен така, че да можете да сменяте цената. Просто дръпнете с мишката и можете да сложите цена 4 лв например. Можете да сменяте с мишката и добива на кошер. Все пак симулаторът дава само груба сметка, но човек може да се ориентира за какво става въпрос. Скоро ще го обновим с новите суми на осигуровките.

 22. Ванков

  Благодаря!
  Но предложението ми за 50-сетте кошера пред парламента си остава.

 23. От скоро съм пчелар, но мисля, че държадата трябва да плаща за това че ние имаме пчели(не субсидии, а да плаща) които опрашват растенията и осигуряват прехраната на народа същия този народ, който като остане без храна ще ги почисти много бързо.Научно доказано е, че за 2-3 години без пчели ще изчезне света.Затова мисля, че при всяка възможност трябво да се говори за това колко са ни задължени политиците и че имат задължения към нас собственниците на пчели.

 24. Смятам да отглеждам ,като хоби,5-6 пчелни семейства(не с търговска цел).ОООБАЧЕ,това което прочетох до тук ме ужасява!!!Трябва ли непременно да се регистрирам ,като земеделски производител.Според написаното в закона ,май е наложително!!!

 25. Захариев

  Аз съм и пчелар и счетоводител. Във връзса с темата искам да Ви кажа че това не е всичко. Освен данък варху 40 % от продажбите дължим същото и върху субсидиите, които сме получили по програмата за развитие на пчеларството – по същата схема …. 60% НПР и върху остатъка – 10% данък …. И това все още не е всичко. Ако някой пчелар е продал мед през 2009, НО Е ПОЛУЧИЛ ПАРИТЕ през 2010 – то и те се облагат по същия начин …. ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ДЕКЛАРИРАТЕ!!!!! защото от Фонд Земеделие ще предоставят на данъчните списъка на получилите субсидии, одвен това фирмите които изкупуват мед с договори – също ще дадат в НАП справки на кого колко са платили – защото иначе тази сума няма да им се признае за разход … ДА НЕ ОСТАНЕ НЯКОЙ ИЗНЕНАДАН след това …… Това което пиша е 100% сигурно – работя го от дълги години …. zaharievjz@abv.bg

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^