Данък и за пчеларите

От 01.01.2010 година приходите от пчеларство ще бъдат облагани с данък -10%. До този момент като приоритетен за държавата отрасъл, пчеларството беше освободено от данъци.
Промяната е в Закона за облагане доходите на физическите лица както следва:
Чл. 29. (Изм. – ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
1. (нова – ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;

Възможността да се приспадат разходи в размер на 60% от приходите на практика означава следното: Ако даден производител пчелар има годишен доход от 10000 лева от продажбата на мед и други пчелни продукти, то той има право да приспадне 6000 от тях като разходи, свързани с дейността и те няма да бъдат обложени с данък. Останалите 4000 се считат като печалба и се облагат с плоския данък от 10%, което означава, че пчеларят ще плати 400 лева годишен данък.
За целта пчеларите ще трябва да попълват годишна данъчна декларация. Като прибавим и четворното увеличение на осигуровките за земеделските производители общата данъчно осигурителна тежест ще се окаже непосилна за доста от дребните производители пчелари през 2010.
Всъщност приетият модел за данъчно облагане предполага, че пчеларите работят с 40% печалба? Но така ли е в действителност. Ако направим справка с пчеларския бизнес симулатор ще установим, че всъщност печалбата на пчеларя много зависи от добивa на кошер и от цената на пчелния мед.
Ако приемем, че средният добив на кошер е 20 килограма мед на година, а цената средно 6 лева на килограм, с уговорката, че 6 лева е висока цена за продажба на едро, то тогава според изчисленията на пчеларския бизнес симулатор излиза, че пчеларите работят с печалба под 20%, а не 40% както предполага законът.
Още по-смущаващ е фактът, че всъщност спредният добив пчелен мед за 2008-ма година според Министерството на земеделието и храните е едва 17.6 кг/кошер. При това положение простата сметка показва, че пчелините под 50 кошера не само нямат печалба, а са дори на загуба. Въпреки това според новата промяна в закона, те ще дължат данък върху своите приходи.
Алтернативата, която остава на тези пчелари, които въпреки всичко искат да бъдат изрядни към хазната е може би да основат ЕООД и да наемат счетоводител. Или просто да произвеждат пчелен мед единствено за приятели :) Как мислите, кое ще направят?

Повече за admin

n

16 коментара

 1. абе тия ни ебаха маиката от всекаде ама нема кои да се застъпи за нас всички ръководители на пчеларските организации са пълни боклуци една стачка немогат да организират ама ние ще ги почекаме още малко и първо от тех ще почнеме маикаим мила на тия гниди.

 2. Иванов

  Така е братя така е,все си мислехме че някой ще се заеме и ще се застъпи за нас.Не става,нужно е сами да си помогнем.Трудно е да се организираме от доло на горе,а от горе като тръгнат мислят само за себе си и бият тъпана че организация създават.Даже много се нароиха ,организацйки,съюзчета и асоциацйки колкото щеш,че и повече.Всички правителства нарушаваха Закона за пчеларството,тъй като трябваше да припознаят един от съюзите и да подържат чрез него връзка с пчеларската гилдия.Нужно е да се сезира Апимондия и Стразбург,стига са се гаврили с пчеларите.За да не се обиди някой от пчеларските вождове,предстои обединяването им като един от тях ще стане главен,и тъй до края на света.ЗАЩО ?

 3. Момчил

  Не съм пчелар, но симпатизирам на интересите на пчелите и тези които ги отглеждат.
  Само ще попитам – Абе тея акъл имат ли???
  Вместо субсидии – данъци ! Лудост!

 4. Абе Иванов какви вождове са тия БОКЛУЦИ да изринем тая напаст от пчеларството и да издигнем хора, които ще вършат работа Котларски.Ганчевци.Стефановци. и разните прецедатели по градовете. ТОВА СА БОКЛУЦИТЕ КОИТО СЪСИПАХА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО ВЪН ГНИДИ ТАКИВА.

 5. veche nqma otkade da se krade che i tuka da ni odarqt nestiga che izkradacha evrofondovete i kazvat che pari nqma a nie sme osvoili edva 2 % ot fonda hora bqgaite ot taq pumiq Bulgariq ili grabvaite pushkite i da gi trepem tiq gadove napred kato gurcite da zatvarqme granici da sprem taq mafiq s izskupna cena 3 i 40 lv.za kilogram med sreshtu 10 evro za cqla evropa a ekologichno chistiq med kato nashiq v Bulgariq po 20 evro. Az sum za protesti paleji da gi srinem teq bokluci

 6. д-р Велико Павлов

  Работя с родителите си от дете (повече от 30 години ) пчеларство . Богати кълна се в децата си не сме станали. Тия наши управници за последните 20г. – как мислят да я карат …. Те вместо да ни подпомгнат , че им формираме част от брутния вътрешен продукт .. т.е. носим реални пари в хазната и Родината ни от предаден кървав труд …. Вместо данъчни облекчения , данъчни тежнения… Вместо реални субсидии … данъчна сопа !!! Трябва да ‘фащаме гората хора !!!
  Тия просто не са нормално мислещи !!!
  Язък им за доверието , което взеха от нас
  Искат да унищожат и малкото , което остана да работи у Родината ни !!!

 7. тия от ГЕРБ дето гласовахме за тех ни сраха в гащите вместо да ни помогнат . Тоя Дянков си мисли че това е америка тъпанара му с тъпанар.

 8. na dqnkov da munavra glavata v edin kosher,i pchelite da go ibat

 9. Стефан

  Какви пчеларски съюзи,какви 5 лева!?Каква е ползата от тях?По комунистическо ни задължаваха да членуваме,но беше един и раздаваха безплатно захар ,лекарства и основи,а сега?Аз вече не съм пчелар-умишлено ги унищожих като нямаше на кой да си продам меда или идваха търговци да го искат по 1 лев,по 1 долар…

 10. Христо

  Твърдо съм за стачка.Искам да се организираме сериозно.Аз съм от централна България.Дайте ми телефон за връзка.Млад пчелар съм а още в началото ме спъва тази шибана партия Герб.

 11. bratj az li4no ostavih pchelarskij biznes predi 9 godini,poradi sa6tite pri4ini kakto kaza Hristo po-gore. Az imah 160 ko6era i ot kakto se pomnj v moeto semistvo vinagi sme imali pcheli,no az se umorih ot tozi na4in na jivot,to prosto ne e jivot da se ubiva6 ot rabota kato rob,a da polu4ava6 trohi od tij izmamnitsi.I eto me v Anglia kadeto horata cenjt tvoj trud i plashtat spored zaslugite. Moga samo da vi pojelaj uspehi sreshto tezi moshenici.

 12. Браво на нашите управници. И не забравяйте че пчеларите също плащат и данък върху недвижима собсвеност. Още какви данъци ще ни наложат. Нека им предложа да ни вземат и данък върху земеделската земя на която са ни разположени кошерите или данък за височината на кошера.Браво,браво. Но и те ядат мед.

 13. Това е безобразие от всякъде те спъват но изкам да разбера закона по някакъв начин позволява ли ми пчелина ми да е в населено място защото имам много проблеми и неприятности с някой съседи

 14. Гадове и измамници са всички които НИЕ им гласувахме доверие , ето какво стана днес отивам в фонд“Земеделие“ да питам за датата за подаване на документи и ми казватдатата е 13.12.10 ,а само преди три дни ходих и ми казаха ,че скоро няма да има дата защото са на курсове проверяващитите.И това ако не е корупция и измама гадове.

 15. СТАЧКА ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ АМА НЕМА КОИ ДА НИ ПОВЕДЕ ТАКИВА СА НИ ВОДАЧИТЕ СПАРЕНИ,СМОТАНИ,АМА СЕ ПРАВЯТ ЧЕ СА ГОЛЕМАТА РАБОТА НО САМО ДРЕМАТ НИщТО НЕПРАВАТ А ИМА ЛИ ИЗЛОЖЕНИЕ СА ПЪРВИ БОКЛУЦИ ТАКИВА

 16. Тодоров

  Срам и позор за бьлгарските управници вместо да ни дават субсидии че с труда си помагаме да сеопрашва селско стопанската продукция която без пчеличките няма да я има те ни налагат данаци Абе тия некадьрници неса ли чували че на запад дьржавата подпомага пчеларите а неги обира ГОСОДИН ДЯНКОВ ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИШ Но пьрво вьрни парите които дьржавата е дала да се учиш

Коментирай

Е-пощата ви няма да бъде разгласявана.Маркираните полета са задължителни за попълване. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Върни се горе ^